מאמרים נוספים בגיליון

גיליון מס. 1 - אוקטובר 2021

קו אפק מקוון 2021/1 – דבר המערכת

אנחנו שמחים להשיק את הגיליון הדיגיטלי הראשון של קו אפק.

בספטמבר 2000 יצא לאור הגיליון הראשון של קו אפק.
אבי נוטקביץ, שהיה אז יו"ר אפק, כתב בין השאר בדברי ברכתו:
"אפק כותבת" היא כמובן דרך נוספת לקדם את הרעיונות, אך היא בעיקר יצירת מרחב לייצור של רעיונות חדשים, להמשגות חדשות, לעיבוד נוסף של התנסויות; היא אפיק נוסף לתעל דרכו יצירתיות; היא גם אפיק נוסף של תקשורת ביננו לבין עצמנו, בינינו לבין העולם.

סילביה זילברמן ואילנה ליטוין בדבר המערכת כתבו:
אחרי לבטים שנעו בין צניעות מופרזת לשאפתנות גרנדיוזית, בין כוונה להוציא דף מידע אינפורמטיבי יבש, לבין רצון לגבש ז'ורנל מקצועי מהוקצע, החליטו חברי הוועדה להשיק עיתון שיעודד כתיבה חווייתית וספונטנית גם אצל אלה מאתנו שנרתעים מכתיבה עבור העיתונות המקצועית הממוסדת.

העיתון יצא כל שנה, עלה, התפתח והתרחב וגם חברי המערכת שלו התחלפו במהלך השנים. בדצמבר 2011 יצא גיליון מס' 12 שהיה גם האחרון. מאז הוא נרדם לעשר שנים. במערכת עלה הדימוי של 'היפיפייה הנרדמת' שמחכה לנסיך שיבוא, ייתן לה נשיקה, ויעיר אותה מתרדמתה.

המחשבות הראשונות לחדש את קו אפק במתכונת דיגיטלית, בעידודה של הנהלת אפק, עלו לפני למעלה משנתיים, עוד טרם פרוץ מגפת הקורונה, והתחילו במפגשים בין סיווני שירן ובין ירמי הראל. סיווני נאלצה לפרוש והוקמה מערכת חדשה הכוללת את אליאת ארם, ירמי הראל ושלי זוסמן: מי שהייתה מעורכות הגיליונות הראשונים, מי שהיה מעורכי הגיליונות האמצעיים ומצטרפת חדשה למערכת, בתקווה לשילוב של ישן וחדש, מסורת וחדשנות, נושא חשוב בפני עצמו בתחום של יחסי קבוצות.

נושא הגיליון, המפנה את המבט לארגון ולהתארגנות בימי מגיפה, מזמין התבוננות בהשפעות המגיפה על המערכת החדשה שקמה בתקופה זו. ההאצה הדיגיטלית בימי קורונה והשינוי הטרנספורמטיבי בתפיסת מיקום ומרחב, הסירו מגבלות לחברות גלובלית, שהפכה "טבעית". גם הכלים הטכנולוגיים הפכו "טבעיים", והמערכת נעזרה בטכנולוגיה הזמינה של זום, וואטסאפ, דוא"ל וקבצים משותפים לעבודה השוטפת ולתקשורת עם כותבי המאמרים ואנשים נוספים שלקחו חלק וסייעו בהפקת הגיליון. תוכניות למפגש מערכת בישראל בוטלו עם הטלת הסגרים ומגבלות התנועה, כך שלמעשה, כמו צוותים רבים בתקופה זו, המערכת פעלה במרחב המקוון ולא נפגשה פיסית מאז הקמתה ולאורך תקופת העבודה על הגיליון.

מגפת הקורונה נתנה משנה תוקף לחידוש כתב העת במתכונת מקוונת, כזו שנגישה וזמינה מעבר לגבולות של זמן, מרחב ושפה, ומזמינה ביטוי במגוון כלי תקשורת וסגנונות, כמו וידיאו ודימויים חזותיים. כמו בחוליות הקודמות בשרשרת קו אפק, גם במהדורה הדיגיטלית המחודשת מקופלת המשאלה לספק מרחב יצירתי ומשחקי לעיסוק בתחומי הדעת של אפק, מרחב לביטוי רעיוני וחווייתי, לאיסוף ועיבוד התנסויות ולתקשורת בתוך קהילת החברים ובינה לבין העולם.

משימה זו חברה לאתגר העכשווי של חיפוש אחר דרכים חליפיות וערוצים נוספים למפגש ולשיח. כך למשל, הפלטפורמה הדיגיטלית של קו אפק מאפשרת תגובות בדף המאמר, כערוץ מסוג זה. האם ניתן לחשוב על "מודל היברידי" באפק, שחלקו מפגשים פיזיים, חלקו מפגשים מקוונים וחלקו בקו אפק המקוון? ימים יגידו.

חלקו הראשון של הגיליון מכיל שלושה מאמרים העוסקים, מזוויות שונות, בחוויית הלמידה מסדנאות או על-סדנאות דיגיטליות. כולן התרחשו במשך חודשי המגיפה. נפתח עם מאמרן של רונית קרק ומרים שפירא הבוחנות את ניסיונן כמשתתפות בכנס החלוצי של eGRC ב 2020. התמה המרכזית, סביב השאלה או התחושה של שמיטת האינטימיות בכנס עם סמכות דיגיטלית, עורר במערכת חשיבה מיידית ואכן כללנו תגובה על נושא השמיטה מירמי הראל.

ה"מאמר" השני הוא למעשה מארג של תרומות מהמנהל, אנשי צוות ומשתתפים, של הסדנה המקוונת שהתרחשה פברואר 2021 ושהוקדש לה ערב אפק ביוני השנה, אותו הובילו סמדר אשוח ואמיר שרף, שאת תוכנו ניתן למצוא כאן.

החלק הזה של הגיליון נחתם עם מאמר מטה-למידה מסדנאות דרך סדרת ערבי למידה בזום. המאמר הוא פרי עריכתה של מירה ארליך-גינור שניהלה שלושה ערבי אפק בזום בסתיו 2020, בין גלי הקורונה, עם המשימה המרכזית – למידה מסדנאות.
החלק השני של הגיליון גם הוא מכיל שלושה מאמרים, שעוסקים בשאלה שהצגנו ב'קול קורא' על אפק כמתארגן ועל חוויית המנהיגות בצבעיה השונים בשנות המגיפה.
אנו פותחים במבט יושבת הראש, יעל שנהב שרוני, על ניהול אפק – הארגון כארגון – בימי מגיפה, ריחוק פיסי ואי וודאות.

ממשיכים במאמר חושב מחבר אפק, גבי בונויט, על הקבוצה מתוך חברי אפק לבחינת יחסי קבוצות וקורונה – בו הוא נוגע בנושאים שנחזור אליהם מאוחר יותר – זכרון, אחרות וזרות.

מסיימים בתרומתו של לזלי בריסט, מנהל התוכנית ליחסי קבוצות במכון טוויסטוק בלונדון, ששלח גם הוא מאמר חושב על זהות, השתייכות וחוויית הדיגיטאלי בימי מגיפה מזוויתו כמנהל. מאמר זה גם עורר תגובות עמוקות בקרב חברי המערכת ותמצאו כאן תגובה של שלי זוסמן לרעיון של "a person in a body".
החלק השלישי והאחרון של הגיליון מוקדש לזכרה של חברתנו היקרה ג'ודי לוי שהלכה לעולמה בטרם עת ובטרום המגיפה. ערב הזיכרון למותה באוגוסט 2019 בביתו של יגאל גינת בירושלים הוא לכשעצמו אולי אחד הזיכרונות האחרונים לפני המגיפה של חברי אפק בצוותא, מדברים, בוכים, זוכרים ושרים את ג'ודי.

כאן תמצאו מקבץ ראיונות, חלקם מוקלטים, חלקם כתובים, של חברים שזוכרים את ג'ודי; את המאמר המקורי של ג'ודי מ 2011, Memory Lost and Memory Found, עם תגובתה המקורית ועם תוספת עכשווית מגבריאלה בראון, זיכרון שנעטף בעריכה רגישה, אחראית ואוהבת בידיהן של ליילה ג'מאל ומירי צדוק.

נראה לנו שאולי ג'ודי היא היפהפייה הנרדמת שלנו, שעוזרת לנו להתעורר ולעורר את קו אפק. למרות שלא כמו באגדות, איננו יכולים להחזיר אותה לנשום בתוכנו, אנו יכולים לנסות ולהמשיך תוך שהיא נושמת מתוך זיכרונותינו.

מקווים שתהנו מהגיליון ושנשיקותיו השונות יעוררו אתכם לתרומות בעתיד.

להתראות,
המערכת.
שלי, ירמי ואליאת. ספטמבר 2021.

המערכת רוצה להודות בראש ובראשונה לאילן קירשנבאום, על שותפות הדרך והסיוע במימוש המהדורה הדיגיטלית.
להנהלת אפק, שאישרה כספים שעזרו במימוש הגיליון, בעיקר בעריכה של הקטעים המוקלטים.
וכמובן לכל הכותבים והתורמים – הרי אין עיתון בלי תוכן.

גיליון מס. 2 - נובמבר 2022

English follows the Hebrew

קו אפק המקוון #2

דבר המערכת
שמחים להניח לפניכם את הגיליון השני של קו אפק המקוון. בהכנת הגיליון יכולנו לזהות את המאפיינים של לעשות דבר "בפעם השנייה". בגיליון השני של קו אפק בשנת 2001, אילנה ליטוין, סילויה זילברמן ואליאת ארם כתבו בדבר המערכת:
"כולנו מכירים את פרץ האנרגיה המזין התחלה חדשה, ראשית יצירה. קשה הרבה יותר לגייס אנרגיה כדי להתמיד בעשייה ולהשקיע בתחזוקה".
תחושות אלה שליוו את הכנת הגיליון "בפעם השנייה" התלכדו עם נושא הגיליון, שכותרתו "על כמיהה, תנועה ואף-על-פי-כן". בהשראת מילות השיר הידוע* המצביעות על "הדרך המתמשכת" וההכרח "לנוע-לנוע" בהתמדה ובנחישות, תהינו מה משמעות התנועה בימים אלה, בהם הדרך מתמשכת, נסוגה, עומדת במקום – איך נעים הפרטים, הקבוצות, הארגונים, החברות, הקהילות? היכן נפגשים הכמיהה למגע אנושי וקרבה עם תנועה ותנועתיות? ומהיכן המשאבים להמשיך למרות הכל ואף-על-פי-כן?**
זיהינו את מעגליות התנועה באפק בקיומה של סדנת יחסי-קבוצות בשיתוף אוניברסיטת ת"א "להיות מטפל בעת הזו" בניהולם של יוסי טריאסט ומשה ברגשטיין. הסדנה בוטלה פעמיים בימי קורונה, הדרך התמשכה, ולבסוף התקיימה בספטמבר האחרון עם מספר משתתפים גבוה במיוחד. מה מקומן של הכמיהה, ההתמדה והנחישות בשגשוגה של הסדנה, למרות הכל ואף-על-פי-כן?
אף המאמרים בגיליון זה מתאפיינים בתנועה מעגלית של חזרה לאחור והליכה קדימה. האשכול הראשון, ובו שני מאמרים, עוסק בתובנות משנות הקורונה, הקשורות לבדידות, תנועה ואי-תנועה. תחילה, מאמר חושב מאת שמואל ברנשטיין העוסק במצוקות הבדידות וחוסר-התנועה, ובאמצעות חזרה ל-"La Solitude" של שארל בודלר מציע דרך חדשה לחשוב את "החלל הריק". לאחריו, סיימון ווסטרן נוגע בשאלות של בדידות, נתק ומלנכוליה בעידן הדיגיטלי, ודן בהן באמצעות מקרה בוחן של טייסי מל"טים בחיל האוויר האמריקאי.
האשכול השני בגיליון כולל שלשה מאמרים הנובעים ישירות מפעילות אפק וחשיבת יחסי-קבוצות. המאמר הראשון, מאת אייל עציוני וחגית שחר-פרירא חוקר ברגישות ומתוך חוויית ההשתתפות את התהליכים בקבוצת קריאה בטקסטים פסיכואנליטיים-מערכתיים שהתקיימה לאורך ארבע שנים, ומציע חיבור בין למידה לאוכל. במאמר "דמעות של מנהלן" העוסק אף הוא בחוויית ההשתתפות, אורי וייל פורש בהומור נוגע ללב את נקודת מבטו כמנהלן בצוות סדנת יחסי-קבוצות בחודש יולי האחרון. חלק זה מסיים במאמר חושב מאת גילעד עובדיה הבוחן הוספה של מארגן רביעי – Testing Reality – ל 3T המקוריים (Time, Task, Territory), שתרומתו חיזוק התנועה בעבודה ארגונית בין האידיאלי למציאותי.
הגיליון נחתם בתרומתן של שתי אורחות השואלות "תנועה לאן"?
גילי יובל, סופרת ומשוררת העוסקת בעולם העבודה, מצביעה על המתח שבין בדידות ותנועת-הדרך ועל הכמיהה לשימור הלבדיות, ומציעה פתרון לימינלי של נסיעה-לשום-מקום.
קורין ארצ'ר מגיבה לשיר הקדום המצווה "לנוע-לנוע בדרך המתמשכת" עם שירים וקולות עכשוויים ומציבה בפנינו שאלות של קשב פנימי ובחירת הדרך.
תודתנו לכל הכותבים והתורמים, ולאילן קירשנבאום על הנחת הגיליון באתר אפק החדש.
מאחלים קריאה מהנה,

להתראות,

המערכת.

ירמי, אליאת ושלי.

נובמבר 2022.

* "זה קורה" / מילים ולחן שמואל קראוס

** קול קורא לקו אפק המקוון #2

Digital Kav Ofek #2

Editorial

We are delighted to put forward Kav Ofek’s 2022 – the second digital edition. In preparing this edition, we could identify characteristics of doing something for the ‘second time’. In the second edition of Kav Ofek in-print, in 2001, Ilana Litvin, Silvia Silberman and Eliat Aram, the then editors, wrote:
“we are all familiar with the burst of energy that comes with beginnings, with a genesis. It is much harder to generate energy in order to persevere in creating and invest in maintenance”.
These similar feelings, that accompanied the preparation of the second edition echoed the title: “on longing, movement and nevertheless”. Inspired by the famous lyrics* pointing to the “ongoing journey” and the necessity to relentlessly “keep on moving”, we have wondered – what is the meaning of ‘movement’ these days, when the journey seems to go on and on, regresses, comes to a stand-still – how do individuals, groups, organisations, societies, communities move? Where do longing for human touch and closeness meet movement and moving? Where do we find the resources to keep on moving nevertheless and despite it all?**
We have recognised the circularity of movement in OFEK in the very recent GRC which took place with TAU entitled “Being a Therapist at this time” under the leadership of Yosi Triest and Moshe Bergstein. The GRC was cancelled twice during the pandemic, the journey extended, and eventually it happened this last September with a significant number of participants. What has been the place of longing, perseverance, determination, in the success of this GRC, despite it all and nevertheless?
The articles in this edition are also characterised by the circular movement of back and forth. The first cluster includes two articles dealing with insights from the Corona years, and relate to loneliness, movement and stuckness. First, a thought piece from Shmuel Bernstein dealing with loneliness and lack of movement, and – through re-examining Baudelaire’s La Solitude- offers a new perspective to think of the “empty space”. In the second thought piece, Simon Western touches on questions of loneliness, isolation and melancholy in the digital age, and discusses them through a case study of drone pilots in the USA air force.
The second cluster includes three articles emerging directly from OFEK-related activities and Group Relations thinking. The first, by Hagit Shachar-Paraira and Eyal Etzioni, examines sensitively and from the perspective of the participant, the processes in a reading group of systemic-psychoanalytic papers, which took place over a period of four years (including during covid and lockdown and a return to in-person), suggesting a relationship between learning/study and food/feeding. In the paper “tears of an administrator” which also deals with the experience of participating, Ori Weyl shares his experience of being a GRC administrator this past July with a touching humorous style. This section concludes with a thought piece from Gilad Ovadia which examines the addition of a fourth T boundary, in addition to the original three of Task, Territory and Time. He suggests that of reality Testing, which contributes the strengthening of movement between the ideal and the real in organisational work.

This edition is sealed with the contributions of two guest writers, asking us – “moving – where to?”
Gili Yuval, poet and writer dealing with the world of work, points to the tension between loneliness and a road-trip type movement, to the longing for solitude and suggests a ‘solution’ of a journey-to-nowhere.
Coreene Archer’s thought piece responds to the ancient song “keep moving on the ongoing journey” with contemporary voices and songs and challenges us to examine for ourselves questions of choice and internal listening.
Happy reading and please do use the comment boxes to share your reflections, questions and thoughts.

The Editors

Yermi, Eliat and Shely

November 2022

* “Ze Kore” (It Happens) / Lyrics Shmulik Kraus

** Call for Papers Kav OFEK #2

סדנה וירטואלית

״למידה מן הסדנאות, מבט לרוחב״

קירבה חברתית בעת ריחוק פיזי

מירה ארליך-גינור

הו דיווח ותיעוד על סדרה של שלשה ערבי למידה באפק שהתקיימה בזום מספטמבר עד דצמבר 2020. ברקע המפגשים סוערת הקורונה בגלים עולים ויורדים: כולנו מתכנסים אל בתינו בסגרים ומשתחררים מהם תוך זהירות רבה. כל ׳אחר׳ נחווה כמסוכן להדבקה – מצווים על ריחוק פיזי, המכונה ״ריחוק חברתי״. המפגשים בסדרה היו מקום של קירבה חברתית בעת הריחוק הפיזי.

בתקופה זו הוקמה לראשונה באפק ועדה מדעית במטרה: ״לאסוף, להמשיג ולשמר את הידע הנרכש״, וסדרת המפגשים היוותה את הפעילות הראשונה שלה. הובלת הסדרה ניתנה למירה ארליך-גינור וצוות הסדרה כלל את שלי זוסמן ויעל שנהב שרוני. תנאי הקורונה חייבו שהמפגשים יתקיימו בזום. בצד המגבלות של הפורמט, הדבר אפשר השתתפותם הפעילה של חברי אפק מחו״ל.

בסקירה זו אביא את תהליך בניית המפגשים, את דברי הפתיחה והמצגות לכל אחד מהמפגשים, נקודות שעלו בזמן הפגישה ע״י משתתפים ואסכם במחשבות בדיעבד.

פרסום ראשון של סדרת הסדנאות

בניית הסדרה

לפני כחמש שנים, התקיימה סדרה של שבעה מפגשים בהובלתן של ג׳ודי לוי (ז״ל), חנה מרדר ואיריס סגל, תחת הכותרת: ״סדנת יחסי קבוצות, מבט לעומק״. סדרת המפגשים הייתה מאירת עיניים ופותחת ראש.
״סדנאות יחסי הקבוצות״, נאמר בפתח הסדרה ההיא, ״הן ליבת קיומה ופעילותה של אפק״. ואכן, כאז כן עתה, פוטנציאל הלמידה מהסדנאות רחוק ממיצוי, והן מקור לא אכזב ללמידה בחזקת: ״הֲפָךְ בָּהּ וַהֲפָךְ בָּהּ, דְּכֹלָּא בָהּ״– אולי לא הכל בהן, אבל הרבה.

מתוך ההנחה שחשוב וניתן ללמוד מן הסדנאות, לא רק תוך כדי אלא גם בדיעבד, התקיימו שני ערבי אפק במתכונת ״ישיבת הנהלה פתוחה״ שהוקדשו לדוחות המנהל.ת: ב- 2018 דו״ח הסדנה הבינ״ל שניהל משה ברגשטיין וב- 2019 דו״ח הסדנה הבינ״ל שניהלה ג׳ודי לוי (ז״ל).

מאז התקיימו עוד סדנאות, בשל מצב המגפה חלקם היו סדנאות ואירועים וירטואליים. הוועדה המדעית החליטה על סדרה של שלושה מפגשים שמשימתה הייתה: "לספק הזדמנות להתבוננות רוחב של הסדנאות באופן שתאפשר שאלות השוואתיות של מודלים, של אוכלוסיות, של מרחבים. סדרה בה יתאפשר לברר: מה ׳יחסי קבוצות׳ בסדנאות? מה ישראלי בסדנאות״, מה ׳אפקי׳ בסדנאות? מה מהמתודה של יחסי קבוצות עובד באירועים וירטואליים ומה לא מתאפשר, ומה היה עבורנו, כחברי אפק, בסדנאות בהן השתתפנו שהיווה חוויה מעצבת שהביאה אותנו להצטרף לאפק?

מפגש ראשון: סדנאות בישראל, המקום והזמן
דברי פתיחה

אנחנו נפגשים בזום, מסביב תהום הקורונה, באפק (הכללי) ׳סגר שלם׳ או ׳סגר מהודק׳, מרי אזרחי או כאוס. בתוך זה אנחנו כאן, בקרבה חברתית תוך מרחק פיזי מצער. כשבנינו את הסדרה קיווינו, האמנו, שספטמבר יבשר טוב – שתהיה פגישה פיזית. לא כך קרה. לגבי המפגשים הבאים כבר אין אפילו המותרות של האשליה.
לא נהיה רק ״חמוצים״ ונבכה את מה שאין – טוב שיש זום, טוב שיש אפשרות להיפגש באופן שמאפשר אפילו ליותר חברים מכרגיל להיות נוכחים. על המסך כרגע 42 משתתפים.
הסדרה הזו מתכתבת, ואולי גם ממשיכה, את הסדרה שהובילו לפני 5 שנים ג׳ודי לוי (ז״ל) וייבדלו: איריס סגל וחנה מרדר: ״מבט עומק לסדנאות״, סדרה שזכורה מאד לטובה.
הסדרה הנוכחית עוסקת במבט לרוחב. השאלות שלה שונות אבל נקודת המוצא משותפת: הלמידה בסדנאות מתרחשת ב'כאן ועכשיו' של הארגון הזמני אבל לנו, כארגון מתמשך, יש את הזכות להמשיך ולכרות מן הידע שנאגר בסדנאות, ידע שנמצא בתוכנו ומחכה להזדמנויות להתבונן בו, כמו גם ידע שמרוכז בדוחות המנהלים והמנהלות. מכרה עתיר משאבים.
הסדרה מונה שלשה מפגשים, המפגש הנוכחי מוקדש לסדנאות המתקיימות בישראל (הישראלית והבינ״ל), המפגש הבא מוקדש לסדנאות הווירטואליות שחברינו לקחו בהן חלק לאחרונה והמפגש השלישי מחכה לצורה שתיקבע בהמשך למה שנגלה בשני המפגשים הראשונים.
היו באפק 33 סדנאות בינ״ל ו 13 סדנאות ישראליות. בנוסף לאלמנטים המהותיים השונים כמו שפת העבודה, המשתתפים והצוותים השונים שהשפה מכתיבה, אציין כמה דברים יותר שוליים בהם נתקלתי.
הסדנאות הבינ״ל ממוספרות באופן בולט כחלק מהכותרת, ואילו הסדנאות הישראליות לא ממוספרות; לסדנאות הבינ״ל פעימה קבועה של אחת לשנה, ובסדנאות הישראליות הפעימה לא קבועה – בהתחלה התקיימו אחת לשנה ואחר כך באינטרוולים שונים של פעם בשנתיים, פעם בשלש שנים ואפילו אי שם בשנות ה 90 הפסקה של 5 שנים; בסדנאות הבינ״ל התורה שבע״פ היא שמנהל מנהל שתי סדנאות ברצף, ובסדנאות הישראליות לא כך. אעצור עם ההשוואות, אבל שווה לחשוב על מה ההבדלים אומרים.
דרך הפגשת שתי הסדנאות, הישראלית והבינ״ל, זו הפעם הראשונה, מתאפשרת/מתבקשת השאלה: האם יש משהו ישראלי בסדנאות ואם כן, מהו? את הסדנאות ייבאנו ממכון טוויסטוק. בשנתיים הראשונות לכינון פרויקט הסדנאות ייבאנו גם את המנהל (אריק מילר). האם במהלך 33 השנים פיתחנו מהות וארומה משלנו?
בשנים האחרונות הסדנאות מושכות משתתפים רבים מהארץ ומחו״ל, מייק טפליץ כתב על רשימת המתנה, ליילה ג׳מאל כתבה שלולא ביטולי הקורונה היו הפעם בסדנה הבינ״ל יותר משתתפים מחו״ל ממשתתפים ישראלים. שאיפה רבת שנים מתממשת.
מצאתי שלקרוא שני דוחות אחד ליד השני זו חוויה בפני עצמה: שיקולים דומים/שונים בבחירת השם, בחירת הצוות, הארכיטקטורה של האירועים, תמהיל החדש מול המסורתי ועוד ועוד. כל אלה מאד מושקעים, מאד אישיים – ומהווים מקומות חופש בתוך הסכמה הנתונה של ״מודל לסטר״.
מה שבלט לי בשני הדוחות היתה העובדה שבניגוד לנטען הרבה פעמים, הסדנאות אינן בועה בחלל/זמן אלא מתרחשות במציאות מקומית, פוליטית, בריאותית נוכחת ומשפיעה.
גם נוכחנו שיש מקום ל״אזהרת מסע״: סדנה היא לא פיקניק, דברים קורים והם מטלטלים. כלי העבודה של הפרשנות המערכתית מאומצים עד תום, ולא תמיד הם חזקים דיים.

עד כאן דברי הפתיחה למפגש. מייק טפליץ הציג מחשבות בעקבות הסדנה הישראלית שניהל ביולי 2019: ״הקול מתחיל מבפנים: חיבורים לסמכות, מנהיגות ותפקיד״, ליילה ג׳מאל הביאה מחשבות בעקבות הסדנה הבינ״ל: ״בין חוץ לפנים, לנווט סמכות ומנהיגות״ שהתקיימה בפברואר 2020 ממש רגע לפני שהקורונה צפה על פני השטח. לאחר מכן התחלקנו לשלוש קבוצות שהמשימה שלהן הייתה לדון במה ישראלי ומה אפקי בסדנאות. המפגש הסתיים בדיון במליאה ובריוויו.

להלן נקודות שעלו במפגש

  • מדובר על ׳למידה׳ כאילו זה משהו אחיד ולמעשה מתרחשים בסדנאות סוגי למידה שונים.

  • אובחנו 4 סוגי למידה:

    • למידה חווייתית: ״ נפילת האסימון״

    • למידה על החשיבות של התבוננות פנימה והחוצה

    • למידה על המצב החברתי

    • למידה על מערכת לרבות האספקטים המודעים והלא מודעים שלה

    • הסדנאות מאפשרות הזדמנויות למידה, במקרה הטוב ההזדמנות אכן נלקחת, פעמים רבות הלמידה מתרחשת לאחר זמן, כשוך סערת החוויה.

  • צוין כי ישנה סכנה במיסוד הלמידה: ידיעה מראש של מה צריך ללמוד. הוזכרה שוב האמת החשובה של האסימטריה בין חברי צוות למשתתפים במובן שגם אם עבור איש הצוות פירוש מסוים כבר נאמר, עבור המשתתף זו פעם ראשונה.

  • נושא הרגרסיה עלה שוב ושוב בדיונים. כאשר הקואורדינטות המוכרות נעלמות במרחב שהסדנה יוצרת, מתעוררת חרדה. למידה מסוג זה כרוכה בחרדה.

    הניסיון הוא שבסדנאות הישראליות החוץ חודר פנימה, "הבועה" אינה אטומה.

  • עלתה ההשערה שהישראליות היא זו שמביאה משתתפים מחו״ל. בסדנה בינ"ל ניתן לראות איך ישראל נתפסת בעיניים בינ"ל.

  • ובאופן יותר כללי – התהליכים שמתרחשים בסדנה מאפשרים לעיתים להתייחס למה שקורה בחברה לפני שעולה על פני השטח. ניתן לראות בכך את הכוח ״המנבא״ של המודל.

מתוך קבוצות החלוקה: מה ישראלי, מה אפקי?

  • שפת הדיבור: האנגלית (כל שפה זרה) מגינה ומרחיקה, העברית חושפת עולם האסוציאציות יותר ישראלי ומאפשרת לגבולות להיות יותר חדירים.

  • בכל ארץ יש תרבות מקומית. המבט מבחוץ מאפשר לאפיין את הייחודי.

  • נאמר שבישראל ניתן לראות יותר תוקפנות, הומור, ישירות, מאבק על משאבים מצומצמים וחידוד קונפליקטים.

  • המשיכה הגוברת של סדנאות אפק הבינ״ל למשתתפים מחו״ל: במשך שנים רבות הרגשנו שהתואר ״סדנה בינ״ל״ הוא תואר ריק כי מספר המשתתפים מחו״ל היה קטן. מאז אירוע השלושים שנה לאפק, המגמה היא של מספר גדל והולך של משתתפים מחו״ל. בעוד המגמה ברורה, ההסבר לה לא ברור.

  • עלתה מחשבה שההתייחסות לסדנאות אפק היא כאל ״סדנה קלאסית״ עמוקה, כזו שעוסקת בשפת הלא מודע. ישראל בהיותה ״מרכז וולקני״ משלבת את החיוניות עם המסורת. התמונה שעלתה היא שאפק קיבלה על עצמה ברשת הבינ״ל להיות ״עם כיפה על הראש״.

מפגש שני: כמה יחסי קבוצות יש בסדנת יחסי קבוצות וירטואלית?
דברים שלמדנו בימי קורונה

דברי פתיחה

שלום למפגש השני בסדרה של ״למידה מן הסדנאות, מבט לרוחב״. והפעם על המרחב הווירטואלי ומה שניתן ללמוד ממנו . מתוך מה שניתן ללמוד על המרחב הווירטואלי נוכל ללמוד על המרחב ה״רגיל״, זה שממנו הפלגנו למקום החדש.
אנחנו נפגשים במרחב וירטואלי לדון בסדנאות וארועים וירטואליים. מבחינה מסוימת כולנו בעלי ניסיון במרחב הווירטואלי, שהרי אנחנו כאן.

כולנו חיים בחצי השנה האחרונה בזום, מחצית מהנוכחים התנסו ספציפית באירועים/סדנאות וירטואליים במרחבי יחסי הקבוצות ( 23 מתוך 43 מהנוכחים), המרחב הווירטואלי הוא נושא החקירה של הערב: מה הוא היצור הזה, איך פועל ולאן מוביל?
אכן, הזדמן לנו, בתוך כל הרע הזה להיות שותפים למעבדות ענק שפותחות פתח לשאול שאלות בסיסיות על מה שיש ועל מה שהיה. אחריותנו, בעיני, ללמוד ולהפיק את מה שניתן מן ההזדמנות הזו.
נשאל: האם מה שמתפתח והולך בזמן אמת מול עיננו כמוצר, כשיטה כבשורה – שווה אותו דבר? שווה יותר? שווה פחות?

קיבצנו פאנל בו ניסיון מצטבר עצום. כל אחד מהפאנליסטים השתתף באירוע וירטואלי אחד לפחות, ולרב ביותר.
ההתנסויות מגוונות, ננסה כאן להפיק תמצית לקחים ומחשבות מכולן. במערב הפרוע אוספים זהב בחתיכות קטנות.

מה היה לנו?

מבחינת סוגי האירועים ההתנסויות של חברי הפאנל כלולים מספר אירועים של חלימה חברתית, מספר סדנאות של יחסי קבוצות ולפחות שתי התנסויות של יישומי יחסי קבוצות.
וגם אולי – מה לא היה ולמה: סדנת אפק בתוכנית לפסיכותרפיה שלא הפכה לאירוע וירטואלי ובוטלה, והסדנה הבינ״ל של אפק שבוטלה.

איך היה לנו?

פרמטרים של ׳איך׳ שחותכים את ה׳מה׳ כמו: האם האירוע הוא מקומי או בני״ל? על כמה אזורי זמן יכול להתפרש אירוע (מימד סינכרוני ואסינכרוני) והאם האירוע מתרחש ברצף או במפגשים לאורך שבועות ואף חודשים.

זו הזדמנות לדון בשאלה: מה הופך GR לכזה? מהם התנאים ההכרחיים ומהם התנאים המספיקים, והאם המרחב הווירטואלי מאפשר אותם? האם מתאפשרת רגרסיה? איך עובדים עם הלא מודע? האם יש תחליפים לאלמנטים שלמדנו לעבוד אתם כמו: היכן מתיישבים, מה מחזיק זה שאיננו ועוד שאלות.

שקף סיום:

אז לאן אנחנו הולכים ומה יהיה ביום שאחרי? האם נחזור להיכן שהיינו או ניפתח לאפשרויות חדשות?
מה נרוויח ומה נפסיד? והאם אפשר להרוויח מכל העולמות, הישן והחדש?

לאחר דברי הפתיחה התקיים פאנל, בהנחיית אליאת ארם במתכונת ״סליחה על השאלה״. המתכונת היא של שאלות לחברי הפאנל ותשובות קצרות. השאלות התכתבו עם הכותרות של קבוצות החלוקה. לאחר הפאנל התפצלנו לחמש קבוצות. המשימה הראשונית של קבוצות החלוקה הייתה "לספק הזדמנויות לחקור אספקטים נבחרים של מרחב העבודה הווירטואלי בגישת יחסי הקבוצות

כותרות קבוצות החלוקה

  • כשרותֿ

  • השילוש הקדוש

  • מה צריך כדי לנהל GR וירטואלי

  • הלא מודע והגוף

  • קבוצה ללא כותרת

נקודות שעלו במפגש, בפאנל ובקבוצות החלוקה

הדיון היה ערני ומרובה פנים. מפגשים וירטואליים נעשים יותר ויותר חלק ממציאות חיינו. האדם והתהליכים שפוגשים בעת הזאת, מאפשרים לנו הצצה אל אדם עתידי שהזיקה שלו לגוף ולגופם של אחרים שונה.

  • כשמדובר על אירועים/סדנאות וירטואליים השאלה המכרעת היא איך ועד כמה ניתן לעבוד במודל יחסי הקבוצות המוכר לנו במרחב וירטואלי.

  • היו שאלות שהוגדרו כמדומות: האם אפשר לעבוד בלי גוף? שהרי הגוף תמיד קיים.

  • האם ׳כשר׳ ׳לא כשר׳, מושגים הלקוחים מתחום הדת והאמונה.

  • הובעו שתי עמדות קיצוניות בשאלה המכרעת: האחת שאפשר לעשות סדנת יחסי קבוצות וירטואלית ולהפיק ממנה הרבה; השנייה גרסה שאי אפשר ולא נכון לפעול במרחב המקוון, כיון שמאבדים בו את העיקר, לא מתקיימים תנאים נחוצים לחקירה של תהליכים לא מודעים. התרחשויות קורות בכל תנאי, אך כדי לחקור את ההתרחשות צריך מרחב שאינו מוכל ב flat land, כלומר צריך מרחב בו אנשים עם גופם שלהם ועם גופם של אחרים, כיון שמשמעות של מגע מתעצמת לנוכח איסור המגע כאשר המגע אפשרי. והיו כמובן גם עמדות ביניים.

  • אם המרחב הווירטואלי הוא מציאות קיימת, אנחנו חייבים לחקור את גבולות אפשרויות העבודה בו. על מנת לחקור חייבים להתנסות, רק לאחר התנסויות נוכל לחשוב אם שווה פחות או יותר, לא אם כשר.

  • גם אם סדנה וירטואלית נראית אותו דבר על הדף, בפועל צורת העבודה היא אחרת, קריאת הסימנים היא אחרת, ניואנסים אחרים במתן משמעות וההבנות מתפתחות אחרת. למשל, כשחתול עובר מול מסך או כשהמסך קופא. המכונה והאדם מתערבבים לישות אחת, הלא מודע מדבר דרך המכונה.

  • ״זה זה באדרת אחרת״ – אין זה כנס יחסי קבוצות במובן שהכרנו אותו.

  • שאלת ה- qua non sine, התנאים בלעדיהם אין סדנת יחסי קבוצות, היא שאלה כללית לגבי GR, מעבר לשאלת האפשרות לעבוד במרחב וירטואלי.

  • התרומה הייחודית של גישת יחסי הקבוצות היא האפשרות לגעת ברובד הלא מודע של מה שמתרחש בתוך/בין קבוצות וארגונים. אם לא עובדים עם רובד זה נעלמת התרומה הייחודית. התנאי להגעה לרובד הזה היא עבודה המאפשרת רגרסיה. הגם שרגרסיה אפשרית בכל מצב אנושי השאלה היא אם ניתן לעבוד עם הרגרסיה באופן משמעותי במרחב וירטואלי.

  • לשאלת ״השילוש הקדוש״ (TTT – זמן, טריטוריה ותפקיד): לטריטוריה יש משמעות חדשה במרחב הווירטואלי. גם אם המשימה מוגדרת באותו אופן, הצורה בה מתקיימת המשימה היא אחרת. חציית הגבולות מתרחשת באופן שונה. אנשים נמצאים במחוז המחיה שלהם, עם המשפחה, אין לבד, והמעברים המיידיים לא קלים להכלה.

  • מרחב וירטואלי מקשה על החזקה והכלה, או לפחות מצריך התאמה. לא ניתן לראות מה שלום אנשים ויש קושי להחזיק את השלם. יש בכך סכנה במרחב שמזמין רגרסיה.

  • בצד המחשבות על האפשרות והחשיבות של עבודה במרחב וירטואלי עלתה קינה על מה שהלך לאיבוד. המרחב הווירטואלי פוגש את האדם בן התקופה הזו כי זה המקום בו חיים, יש להכיר בכך שזה לא אותו דבר. עם זאת, חומרי הגלם זהים: החוויות האישיות, היכולת להסתכל פנימה, המוכנות להביא התנסויות. דרכי ההתחמקות רבים יותר במרחב וירטואלי.

  • לא היתה תשובה לשאלה האם חוויות שנצרבות בתודעה אפשריות במרחב וירטואלי. האם הריגושים האופייניים לסדנת GR מתרחשים במרחב וירטואלי?

אם אפשר לדבר על מסקנה מערב כזה ניתן לסכם אותה כך: כיון שזה עולמם העכשווי של הרבה אנשים, חשוב, ואף מוסרי, להבין את העולם הזה. עבודת יחסי קבוצות מתאימה עצמה לתנאים הנוכחיים מתוך חשיבות לחקור את המציאות בה אנשים חיים.
מצד שני, עלתה מחשבה שדווקא בעולם מבוזר ומנוכר חשובה פגישה אמיתית. האם עלינו להחזיק משהו בשביל החברה בעולם שטוח, ע״י העמידה על כך שהסדנאות תהיינה פיזיות?
אנחנו חווים את מה שהעתיד צופן בחיקו במעין "פרומו". מיומנות שלנו בכלי תאפשר להעריך אם מה שאנחנו מציעים הוא מספיק טוב.

מפגש שלישי: מה למדתי מהסדנה שהביא אותי הלום, להיות חבר/ה אפק?
דברי פתיחה

הגענו למפגש השלישי והאחרון בסדרה: ״למידה מן הסדנאות, מבט לרוחב״.
המפגשים שלנו מלווים את הקורונה, מתקיימים בין גלים ובין סגרים. ספירה מיוחדת בתקופה מיוחדת.
המפגש הראשון התקיים על סף הכניסה לסגר השני, עסקנו בו בסדנאות של אפק בישראל, הבינ"ל והישראלית, ושאלנו: "מה ישראלי בסדנאות ומה, אם בכלל, אפקי בהן?"
במפגש השני, שהיה על סף היציאה מן הסגר, עסקנו בסדנאות וירטואליות ושאלנו כמה יחסי קבוצות יש בסדנאות אלה.
המפגש הנוכחי פוגש את התממשותו של גל שלישי ותחזית לחיסון קרוב.
בעוד שהנושאים של שני המפגשים הראשונים היו ברורים לי מהתחלה, המפגש השלישי נשאר עלום עבורי. חיכיתי לשני המפגשים כדי שיצוף בי נושא שיבקש להידון, בחזקת ״נושא מחפש מפגש״ על משקל ״מחשבות מחפשות חושב״ או ״חלום מחפש חולם״.
וכך היה. אחרי המפגש השני הופיע נושא שהציע עצמו בעוצמה כזו שדחק כל נושא אפשרי אחר – הלמידה של חברי אפק כמשתתפים בסדנאות. חזרה אל ההתחלה, אל המקום בו למדנו, אל המצב בו היינו משתתפים בסדנה – מה הייתה הדרך שהובילה מן הסדנה/אות לכאן ועכשיו, להיות חברי אפק. מה חווינו שעיצב את חיינו המקצועיים ואיך והיכן יישמנו את מה שלמדנו?

הסדנה הראשונה שלי, שהייתה גם הסדנה הראשונה של IASGOP (לימים אפק), התקיימה בערד בשנת 1987, והיא זכורה לי לפרטי פרטים. הייתה זו חוויה מדהימה שבדיעבד אפשר לראות ששינתה ועיצבה את חיי המקצועיים.
הייתי אז בשנה השמינית באנליזה שלי, חוויתי רגרסיה והעברה, אבל היה זה בסדנה בערד ש״ההבנה נחתה עלי״, שיכולתי להעריך מה משמעותה של רגרסיה וכיצד ההעברה מעוורת. הסיפור הוא כזה – לפני הסדנה התקיימה בביתנו פגישה של IASGOP, בה השתתפו אריק מילר ואוליה כלילי. אוליה הייתה היועצת בקבוצה הקטנה שלי. אחרי יום או יומיים בסדנה, התחלתי לתהות אם אכן הייתה אצלנו בבית, האם אכן היא אשתו של אריק, מה בכלל הקשר בין האישה שפגשתי לפני כמה ימים והנסיכה המזרחית שהתמזל מזלי לעבוד אתה. החוויה הזו של הליכה לאיבוד היתה מטלטלת עבורי, ואידך זיל גמור – אני כאן.
אנחנו, חברי אפק, שכולנו היינו משתתפים בשתי סדנאות לפחות, ולעתים ביותר מחמש סדנאות, חווינו משהו ולמדנו משהו, שהביא אותנו ׳להידלק׳ ולמצוא דרכנו לאפק. כקהילה אנחנו תיבת אוצרות של למידה, חוויות ומחשבות. כל אחד והלמידה שלו על עצמו, על העולם ועל השיטה.
הלמידה הזו באה לידי ביטוי ברור כשעובדים כצוות; כשמנהלים סדנה; כשמפתחים אירועי למידה יישומיים וייעוציים. אבל גם בחיי היומיום שלנו, במקומות לעיתים לגמרי לא צפויים, נשלפת הלמידה ומנכיחה את עצמה.
מה היה בסדנה שהתגלגל לחברותינו באפק ולכך שאנחנו יושבים פה יחד הערב?
מטרתו של הערב היא שנצא עם הבנה טובה יותר לשאלה למה אנחנו כאן. מהו הגורם העלום הזה, אותו "אקס פקטור" עליו הצביע ג'ים קרנץ כשאמר ״מה שלא יהיה הדבר הזה, אני צריך לדעת עליו יותר״. מה הוא ה״זה״ של הסדנאות?
אם כן, המשימה הראשונית של הערב היא "לחקור את הקשר בין הלמידה/החוויה בסדנה ובין יישום הלמידה באפק ובחיינו המקצועיים".
הרבה שאלות נשאלות, והן מתכתבות עם השאלות ששאלנו במפגשים הקודמים: למה סדנאות מסוימות (לעיתים הסדנה הראשונה, ולפעמים אחרת) נחרטות באופן בלתי מחיק ואילו אחרות לא. מה הופך סדנת יחסי קבוצות לבעלת יכולת טרנספורמטיבית?
אחת השאלות שעלו כשקיימנו מפגש מקדים עם חברי הפאנל הייתה: ״רק עכשיו? למה עכשיו?״ – איך זה שנושא זה לא עלה עד כה באפק, ואיך זה שאיננו חולקים מחשבות על התנסויותינו בסדנאות בהן השתתפנו, הרי זה נושא מתבקש כל כך? בהמשך לשאלה זו, הבאה הייתה: אם הנושא הזה כה מתבקש, איך זה שלא היה תור של פונים להיות בפאנל? משמע, יש סיבה טובה שלא נגענו בנושא עד כה. עוד שאלנו, אם הנושא עולה עכשיו באפק, מדוע עכשיו? האם ימי הקורונה מייצרים צורך בהמשכיות, בהתבוננות במה שיש, במה שמשותף? או שהקורונה לא קשורה בכלל וצריך לחשוב על סיבות אחרות.

יורי גלי "נכנס לבוידעם" והוציא את החוברת של הסדנה הראשונה בערד, ואיתה מן הסתם גם ערמת זיכרונות שלא מצטלמים.
43 (!) שנים עברו בין הסדנה הראשונה של ג׳ים קרנץ וזו של אמיר שרף. האם זו אותה ״סדנה״? האם העובדה שעכשיו שניהם חברי אפק מצביעה על כך שעם כל ההבדלים, יש גורם משותף שהולך ונמשך גם עם השנים?

חזרה לגורם העלום/הקסום ברכיבים השונים – בחוויה, בלמידה, בניסוח בלמידה וביישום. נשמע על כל אלה.
בשנים הראשונות נהגתי להתקשר למשתתפי סדנאות ולראיין אותם על הסדנה. הייתי מתאכזבת כשהיו אומרים לי בנוסח זה או אחר: ״הייתה חוויה אדירה״ ולא היו מתייחסים למה שלמדו. לימים למדתי שקל יותר להתייחס לחוויה מאשר ללמידה ולשתף בה, ושהקושי בתמלול הלמידה לא שולל שהייתה למידה.
אז איך לומדים ומה לומדים, מה סוד הקסם?
באופן פורמלי, להלן האירועים השונים שמאפשרים התנסויות מהן נגזרת הלמידה:

עולה גם שאלה מה במפגש הוא בלתי צפוי או צפוי, אבל כזה שלא ניתן להכחיש אותו?

ויש עוד הרבה שאלות שטרם הוזכרו ויעלו בפאנל ובקבוצות.

את הפאנל הנחתה שלי זוסמן. השתתפו בו אמיר שרף, בעז גסטהלטר, ג׳ים קרנץ, לואיזה ברונר, מרים שפירא ורונית קרק. הפאנל נערך גם הפעם במתכונת של ״סליחה על השאלה״.

לאחר הפאנל התחלקנו לקבוצות עם המשימה "להתחבר לאספקט של הלמידה שהיה המשמעותי ביותר בדרכך לאפק".

כותרות הקבוצות

  1. למה לא דיברנו עד עכשיו? למה עכשיו?

  2. "שאריות שמחפשות עיבוד/איבוד": אפק כהמשך וכתיקון

  3. המפץ הגדול (הסדנה הראשונה)

  4. לעבוד בסביבת רגרסיה

  5. מאחורי הדלת הסגורה של הצוות. תהליכים מקבילים

  6. במגרש המשחקים

נקודות שעלו במפגש

  • האם העובדה שמעט חברים התנדבו להשתתף קשורה לתרבות הארגונית בה ״היות מוזמן״ הוא מניע חשוב? האם קשור לחשיפת ״עמדת המשתתף״ כעמדה פגיעה של ״להיות קטן״? עלתה השערה שהזיכרונות על המצב הרגרסיבי מביישים.

  • העובדה היא שכחברי אפק לא חלקנו חוויות מהסדנאות בהן היינו משתתפים. לא חלקנו מה למדנו כיחידים, לא התבוננו מה למדנו כקבוצה, כארגון, על עצמנו, על השיטה, על הארגון.

  • הסתבר שזו לא למידה פשוטה.

  • חברים דיווחו על זיכרונות מציפים שגרמו לחוויה להיות חוויה מעצבת.

  • הסדנה נחרטת באמיגדלה כמו טראומה. שנים אחרי יודעים לספר אירועים ורגעים מן הסדנה הראשונה.

  • קישרנו את העובדה שעכשיו מתאפשר העיסוק בשאלה של כל אחד כמשתתף בסדנה בהשפעת אפקט הזום, תחושת האבדן ותהליך האבל.

  • המפגש השלישי והאחרון אפשר לחזור על נושאים שעלו במפגשים הקודמים: מהי הלמידה בסדנאות, נפילת האסימון לאחר המפץ הגדול, העובדה שלא כל אחד לומד מסדנאות ולא כל אחד יכול ללמוד מסדנאות. עלינו להכיר בכך ולהיות צנועים בהתאמה. הלמידה מצריכה יכולת לעמוד במצב של חרדה אישית וקולקטיבית. רמת החרדה צריכה להיות כזו שתאפשר למידה.

  • אפק נתפס כהמשך לעבודה בסדנאות ופעמים רבות כתיקון למה שהתרחש בהן – ״שאריות שמחפשות עיבוד״ .

  • קבוצת הפיצול שמשכה הכי הרבה משתתפים הייתה ״במגרש המשחקים״. בקבוצה דובר על הסדנה כמשחק רציני ועל אפק כמשכן הגעגועים לשכונה של הילדות.

מבט אחרי שוך הסדרה

המפגשים היו מעניינים, מערבים ומרובי משתתפים. נוכחנו שוב שהלמידה מן הסדנאות היא מכרה עתיר מרבצים, ושאין כמו אפק, כקבוצת אנשי מקצוע, לעסוק בכריית המשאב כדי להתבונן ולעבד את מה שהיה ולפתח את מה שיהיה ובכך לקדם את התחום הן בארץ והן ברשת העולמית של יחסי קבוצות.

נשארתי עם התהייה – האם אותם מפגשים, לו היו נערכים במפגש פיזי, היו משאירים משקע ארוך טווח יותר? האם טיבם של מפגשים וירטואליים, ״חיים״ ככל שיהיו, להתפוגג מהר יותר?

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *