מאמרים נוספים בגיליון

גיליון מס. 1 - אוקטובר 2021

קו אפק מקוון 2021/1 – דבר המערכת

אנחנו שמחים להשיק את הגיליון הדיגיטלי הראשון של קו אפק.

בספטמבר 2000 יצא לאור הגיליון הראשון של קו אפק.
אבי נוטקביץ, שהיה אז יו"ר אפק, כתב בין השאר בדברי ברכתו:
"אפק כותבת" היא כמובן דרך נוספת לקדם את הרעיונות, אך היא בעיקר יצירת מרחב לייצור של רעיונות חדשים, להמשגות חדשות, לעיבוד נוסף של התנסויות; היא אפיק נוסף לתעל דרכו יצירתיות; היא גם אפיק נוסף של תקשורת ביננו לבין עצמנו, בינינו לבין העולם.

סילביה זילברמן ואילנה ליטוין בדבר המערכת כתבו:
אחרי לבטים שנעו בין צניעות מופרזת לשאפתנות גרנדיוזית, בין כוונה להוציא דף מידע אינפורמטיבי יבש, לבין רצון לגבש ז'ורנל מקצועי מהוקצע, החליטו חברי הוועדה להשיק עיתון שיעודד כתיבה חווייתית וספונטנית גם אצל אלה מאתנו שנרתעים מכתיבה עבור העיתונות המקצועית הממוסדת.

העיתון יצא כל שנה, עלה, התפתח והתרחב וגם חברי המערכת שלו התחלפו במהלך השנים. בדצמבר 2011 יצא גיליון מס' 12 שהיה גם האחרון. מאז הוא נרדם לעשר שנים. במערכת עלה הדימוי של 'היפיפייה הנרדמת' שמחכה לנסיך שיבוא, ייתן לה נשיקה, ויעיר אותה מתרדמתה.

המחשבות הראשונות לחדש את קו אפק במתכונת דיגיטלית, בעידודה של הנהלת אפק, עלו לפני למעלה משנתיים, עוד טרם פרוץ מגפת הקורונה, והתחילו במפגשים בין סיווני שירן ובין ירמי הראל. סיווני נאלצה לפרוש והוקמה מערכת חדשה הכוללת את אליאת ארם, ירמי הראל ושלי זוסמן: מי שהייתה מעורכות הגיליונות הראשונים, מי שהיה מעורכי הגיליונות האמצעיים ומצטרפת חדשה למערכת, בתקווה לשילוב של ישן וחדש, מסורת וחדשנות, נושא חשוב בפני עצמו בתחום של יחסי קבוצות.

נושא הגיליון, המפנה את המבט לארגון ולהתארגנות בימי מגיפה, מזמין התבוננות בהשפעות המגיפה על המערכת החדשה שקמה בתקופה זו. ההאצה הדיגיטלית בימי קורונה והשינוי הטרנספורמטיבי בתפיסת מיקום ומרחב, הסירו מגבלות לחברות גלובלית, שהפכה "טבעית". גם הכלים הטכנולוגיים הפכו "טבעיים", והמערכת נעזרה בטכנולוגיה הזמינה של זום, וואטסאפ, דוא"ל וקבצים משותפים לעבודה השוטפת ולתקשורת עם כותבי המאמרים ואנשים נוספים שלקחו חלק וסייעו בהפקת הגיליון. תוכניות למפגש מערכת בישראל בוטלו עם הטלת הסגרים ומגבלות התנועה, כך שלמעשה, כמו צוותים רבים בתקופה זו, המערכת פעלה במרחב המקוון ולא נפגשה פיסית מאז הקמתה ולאורך תקופת העבודה על הגיליון.

מגפת הקורונה נתנה משנה תוקף לחידוש כתב העת במתכונת מקוונת, כזו שנגישה וזמינה מעבר לגבולות של זמן, מרחב ושפה, ומזמינה ביטוי במגוון כלי תקשורת וסגנונות, כמו וידיאו ודימויים חזותיים. כמו בחוליות הקודמות בשרשרת קו אפק, גם במהדורה הדיגיטלית המחודשת מקופלת המשאלה לספק מרחב יצירתי ומשחקי לעיסוק בתחומי הדעת של אפק, מרחב לביטוי רעיוני וחווייתי, לאיסוף ועיבוד התנסויות ולתקשורת בתוך קהילת החברים ובינה לבין העולם.

משימה זו חברה לאתגר העכשווי של חיפוש אחר דרכים חליפיות וערוצים נוספים למפגש ולשיח. כך למשל, הפלטפורמה הדיגיטלית של קו אפק מאפשרת תגובות בדף המאמר, כערוץ מסוג זה. האם ניתן לחשוב על "מודל היברידי" באפק, שחלקו מפגשים פיזיים, חלקו מפגשים מקוונים וחלקו בקו אפק המקוון? ימים יגידו.

חלקו הראשון של הגיליון מכיל שלושה מאמרים העוסקים, מזוויות שונות, בחוויית הלמידה מסדנאות או על-סדנאות דיגיטליות. כולן התרחשו במשך חודשי המגיפה. נפתח עם מאמרן של רונית קרק ומרים שפירא הבוחנות את ניסיונן כמשתתפות בכנס החלוצי של eGRC ב 2020. התמה המרכזית, סביב השאלה או התחושה של שמיטת האינטימיות בכנס עם סמכות דיגיטלית, עורר במערכת חשיבה מיידית ואכן כללנו תגובה על נושא השמיטה מירמי הראל.

ה"מאמר" השני הוא למעשה מארג של תרומות מהמנהל, אנשי צוות ומשתתפים, של הסדנה המקוונת שהתרחשה פברואר 2021 ושהוקדש לה ערב אפק ביוני השנה, אותו הובילו סמדר אשוח ואמיר שרף, שאת תוכנו ניתן למצוא כאן.

החלק הזה של הגיליון נחתם עם מאמר מטה-למידה מסדנאות דרך סדרת ערבי למידה בזום. המאמר הוא פרי עריכתה של מירה ארליך-גינור שניהלה שלושה ערבי אפק בזום בסתיו 2020, בין גלי הקורונה, עם המשימה המרכזית – למידה מסדנאות.
החלק השני של הגיליון גם הוא מכיל שלושה מאמרים, שעוסקים בשאלה שהצגנו ב'קול קורא' על אפק כמתארגן ועל חוויית המנהיגות בצבעיה השונים בשנות המגיפה.
אנו פותחים במבט יושבת הראש, יעל שנהב שרוני, על ניהול אפק – הארגון כארגון – בימי מגיפה, ריחוק פיסי ואי וודאות.

ממשיכים במאמר חושב מחבר אפק, גבי בונויט, על הקבוצה מתוך חברי אפק לבחינת יחסי קבוצות וקורונה – בו הוא נוגע בנושאים שנחזור אליהם מאוחר יותר – זכרון, אחרות וזרות.

מסיימים בתרומתו של לזלי בריסט, מנהל התוכנית ליחסי קבוצות במכון טוויסטוק בלונדון, ששלח גם הוא מאמר חושב על זהות, השתייכות וחוויית הדיגיטאלי בימי מגיפה מזוויתו כמנהל. מאמר זה גם עורר תגובות עמוקות בקרב חברי המערכת ותמצאו כאן תגובה של שלי זוסמן לרעיון של "a person in a body".
החלק השלישי והאחרון של הגיליון מוקדש לזכרה של חברתנו היקרה ג'ודי לוי שהלכה לעולמה בטרם עת ובטרום המגיפה. ערב הזיכרון למותה באוגוסט 2019 בביתו של יגאל גינת בירושלים הוא לכשעצמו אולי אחד הזיכרונות האחרונים לפני המגיפה של חברי אפק בצוותא, מדברים, בוכים, זוכרים ושרים את ג'ודי.

כאן תמצאו מקבץ ראיונות, חלקם מוקלטים, חלקם כתובים, של חברים שזוכרים את ג'ודי; את המאמר המקורי של ג'ודי מ 2011, Memory Lost and Memory Found, עם תגובתה המקורית ועם תוספת עכשווית מגבריאלה בראון, זיכרון שנעטף בעריכה רגישה, אחראית ואוהבת בידיהן של ליילה ג'מאל ומירי צדוק.

נראה לנו שאולי ג'ודי היא היפהפייה הנרדמת שלנו, שעוזרת לנו להתעורר ולעורר את קו אפק. למרות שלא כמו באגדות, איננו יכולים להחזיר אותה לנשום בתוכנו, אנו יכולים לנסות ולהמשיך תוך שהיא נושמת מתוך זיכרונותינו.

מקווים שתהנו מהגיליון ושנשיקותיו השונות יעוררו אתכם לתרומות בעתיד.

להתראות,
המערכת.
שלי, ירמי ואליאת. ספטמבר 2021.

המערכת רוצה להודות בראש ובראשונה לאילן קירשנבאום, על שותפות הדרך והסיוע במימוש המהדורה הדיגיטלית.
להנהלת אפק, שאישרה כספים שעזרו במימוש הגיליון, בעיקר בעריכה של הקטעים המוקלטים.
וכמובן לכל הכותבים והתורמים – הרי אין עיתון בלי תוכן.

גיליון מס. 2 - נובמבר 2022

English follows the Hebrew

קו אפק המקוון #2

דבר המערכת
שמחים להניח לפניכם את הגיליון השני של קו אפק המקוון. בהכנת הגיליון יכולנו לזהות את המאפיינים של לעשות דבר "בפעם השנייה". בגיליון השני של קו אפק בשנת 2001, אילנה ליטוין, סילויה זילברמן ואליאת ארם כתבו בדבר המערכת:
"כולנו מכירים את פרץ האנרגיה המזין התחלה חדשה, ראשית יצירה. קשה הרבה יותר לגייס אנרגיה כדי להתמיד בעשייה ולהשקיע בתחזוקה".
תחושות אלה שליוו את הכנת הגיליון "בפעם השנייה" התלכדו עם נושא הגיליון, שכותרתו "על כמיהה, תנועה ואף-על-פי-כן". בהשראת מילות השיר הידוע* המצביעות על "הדרך המתמשכת" וההכרח "לנוע-לנוע" בהתמדה ובנחישות, תהינו מה משמעות התנועה בימים אלה, בהם הדרך מתמשכת, נסוגה, עומדת במקום – איך נעים הפרטים, הקבוצות, הארגונים, החברות, הקהילות? היכן נפגשים הכמיהה למגע אנושי וקרבה עם תנועה ותנועתיות? ומהיכן המשאבים להמשיך למרות הכל ואף-על-פי-כן?**
זיהינו את מעגליות התנועה באפק בקיומה של סדנת יחסי-קבוצות בשיתוף אוניברסיטת ת"א "להיות מטפל בעת הזו" בניהולם של יוסי טריאסט ומשה ברגשטיין. הסדנה בוטלה פעמיים בימי קורונה, הדרך התמשכה, ולבסוף התקיימה בספטמבר האחרון עם מספר משתתפים גבוה במיוחד. מה מקומן של הכמיהה, ההתמדה והנחישות בשגשוגה של הסדנה, למרות הכל ואף-על-פי-כן?
אף המאמרים בגיליון זה מתאפיינים בתנועה מעגלית של חזרה לאחור והליכה קדימה. האשכול הראשון, ובו שני מאמרים, עוסק בתובנות משנות הקורונה, הקשורות לבדידות, תנועה ואי-תנועה. תחילה, מאמר חושב מאת שמואל ברנשטיין העוסק במצוקות הבדידות וחוסר-התנועה, ובאמצעות חזרה ל-"La Solitude" של שארל בודלר מציע דרך חדשה לחשוב את "החלל הריק". לאחריו, סיימון ווסטרן נוגע בשאלות של בדידות, נתק ומלנכוליה בעידן הדיגיטלי, ודן בהן באמצעות מקרה בוחן של טייסי מל"טים בחיל האוויר האמריקאי.
האשכול השני בגיליון כולל שלשה מאמרים הנובעים ישירות מפעילות אפק וחשיבת יחסי-קבוצות. המאמר הראשון, מאת אייל עציוני וחגית שחר-פרירא חוקר ברגישות ומתוך חוויית ההשתתפות את התהליכים בקבוצת קריאה בטקסטים פסיכואנליטיים-מערכתיים שהתקיימה לאורך ארבע שנים, ומציע חיבור בין למידה לאוכל. במאמר "דמעות של מנהלן" העוסק אף הוא בחוויית ההשתתפות, אורי וייל פורש בהומור נוגע ללב את נקודת מבטו כמנהלן בצוות סדנת יחסי-קבוצות בחודש יולי האחרון. חלק זה מסיים במאמר חושב מאת גילעד עובדיה הבוחן הוספה של מארגן רביעי – Testing Reality – ל 3T המקוריים (Time, Task, Territory), שתרומתו חיזוק התנועה בעבודה ארגונית בין האידיאלי למציאותי.
הגיליון נחתם בתרומתן של שתי אורחות השואלות "תנועה לאן"?
גילי יובל, סופרת ומשוררת העוסקת בעולם העבודה, מצביעה על המתח שבין בדידות ותנועת-הדרך ועל הכמיהה לשימור הלבדיות, ומציעה פתרון לימינלי של נסיעה-לשום-מקום.
קורין ארצ'ר מגיבה לשיר הקדום המצווה "לנוע-לנוע בדרך המתמשכת" עם שירים וקולות עכשוויים ומציבה בפנינו שאלות של קשב פנימי ובחירת הדרך.
תודתנו לכל הכותבים והתורמים, ולאילן קירשנבאום על הנחת הגיליון באתר אפק החדש.
מאחלים קריאה מהנה,

להתראות,

המערכת.

ירמי, אליאת ושלי.

נובמבר 2022.

* "זה קורה" / מילים ולחן שמואל קראוס

** קול קורא לקו אפק המקוון #2

Digital Kav Ofek #2

Editorial

We are delighted to put forward Kav Ofek’s 2022 – the second digital edition. In preparing this edition, we could identify characteristics of doing something for the ‘second time’. In the second edition of Kav Ofek in-print, in 2001, Ilana Litvin, Silvia Silberman and Eliat Aram, the then editors, wrote:
“we are all familiar with the burst of energy that comes with beginnings, with a genesis. It is much harder to generate energy in order to persevere in creating and invest in maintenance”.
These similar feelings, that accompanied the preparation of the second edition echoed the title: “on longing, movement and nevertheless”. Inspired by the famous lyrics* pointing to the “ongoing journey” and the necessity to relentlessly “keep on moving”, we have wondered – what is the meaning of ‘movement’ these days, when the journey seems to go on and on, regresses, comes to a stand-still – how do individuals, groups, organisations, societies, communities move? Where do longing for human touch and closeness meet movement and moving? Where do we find the resources to keep on moving nevertheless and despite it all?**
We have recognised the circularity of movement in OFEK in the very recent GRC which took place with TAU entitled “Being a Therapist at this time” under the leadership of Yosi Triest and Moshe Bergstein. The GRC was cancelled twice during the pandemic, the journey extended, and eventually it happened this last September with a significant number of participants. What has been the place of longing, perseverance, determination, in the success of this GRC, despite it all and nevertheless?
The articles in this edition are also characterised by the circular movement of back and forth. The first cluster includes two articles dealing with insights from the Corona years, and relate to loneliness, movement and stuckness. First, a thought piece from Shmuel Bernstein dealing with loneliness and lack of movement, and – through re-examining Baudelaire’s La Solitude- offers a new perspective to think of the “empty space”. In the second thought piece, Simon Western touches on questions of loneliness, isolation and melancholy in the digital age, and discusses them through a case study of drone pilots in the USA air force.
The second cluster includes three articles emerging directly from OFEK-related activities and Group Relations thinking. The first, by Hagit Shachar-Paraira and Eyal Etzioni, examines sensitively and from the perspective of the participant, the processes in a reading group of systemic-psychoanalytic papers, which took place over a period of four years (including during covid and lockdown and a return to in-person), suggesting a relationship between learning/study and food/feeding. In the paper “tears of an administrator” which also deals with the experience of participating, Ori Weyl shares his experience of being a GRC administrator this past July with a touching humorous style. This section concludes with a thought piece from Gilad Ovadia which examines the addition of a fourth T boundary, in addition to the original three of Task, Territory and Time. He suggests that of reality Testing, which contributes the strengthening of movement between the ideal and the real in organisational work.

This edition is sealed with the contributions of two guest writers, asking us – “moving – where to?”
Gili Yuval, poet and writer dealing with the world of work, points to the tension between loneliness and a road-trip type movement, to the longing for solitude and suggests a ‘solution’ of a journey-to-nowhere.
Coreene Archer’s thought piece responds to the ancient song “keep moving on the ongoing journey” with contemporary voices and songs and challenges us to examine for ourselves questions of choice and internal listening.
Happy reading and please do use the comment boxes to share your reflections, questions and thoughts.

The Editors

Yermi, Eliat and Shely

November 2022

* “Ze Kore” (It Happens) / Lyrics Shmulik Kraus

** Call for Papers Kav OFEK #2

על מסירה, סמכות ופגיעות

מִי שָׂמְךָ? או ביותר עדינות: מי הסמיך אותך? הינה שאלה עקרונית ומהותית כאשר אנחנו מתבוננים בשאלת הסמכות בתפקיד, ובפרט בשאלת הסמכות המקצועית. המודל המוכר לסמכות מקצועית הוא מודל אקדמי ומשלימו מודל הכשרה המבוסס התמחות. התמחות שבסופה הכרה פורמלית חיצונית באמצעות עבודה, בחינה או פרויקט. אך מה מודל ההכשרה באפק ואולי בכלל בעולם יחסי הקבוצות? באין מקצוע מוגדר של אנליטיקאי-מערכתי בדומה למשל לאנליטיקאי קבוצתי הרי שאין גם מודל הכשרה כזה. השאלה על מקורות הסמכות המקצועית עלתה באפק בעבר, ויש להניח שמסתובבת כל העת בגלוי ובסמוי. השאלה מסתובבת במיוחד בנוגע לבחירת יועצים בסדנה ובבודאי מי ראוי שינהל אותה. עלו מילים כמו כשרות, לגיטימציה וניסיון בשאלה מי יכול ללמד את הגישה הפסיכואנליטית מערכתית, למשל גם בנוגע לשאלה מי יכול ללמד ב"לגעת באפק? שאלות טובות ונכונות לעניות דעתי. למעשה המודל כיום הינו מודל משולב שבו מנהלי סדנאות מזמינים חברים חדשים לקחת חלק בסדנאות לרוב בתפקיד מנהלן. זהו מודל אנכי שבו יש מעין הכשרה והסמכה המונעת מלמעלה למטה. במובן מסויים דומה הדבר ב'לגעת באפק' ויש פעולות שההסמכה מגיע מההנהלה כמו בבחירת מנהלי סדנאות, נקודת הקשבה צוות לרטריט ועוד הסמכות שחלקן קולגיאליות תהליך המתגבר ככול שאפק נהיה מבוזר יותר. אך מעבר לכל נראה כי באפק, מה שיש לו משמעות רבה היא סמכות פנימית. ההסמכה היא לרוב עצמית, והכי קרובה למודל הלקאניאני של ה "לה פאס" (גרין ) המעבר שבו מי שעבר אנליזה מדוקדקת יכול להכריז ולהגדיר את עצמו כאנליטיקאי תוך שהו מדווח למעשה על עבודתו שלו, עם האנליטיקאי שלו.

אולם, גם המודל הזה, השונה מההכשרה הפסיכואנליטית המקובלת הפועלת במודל מומחיות, אינה תלושה ממערכת הכשרה ושייכות לתוך הקהילה המקצועית הלקאנייאנית, או אחת ממסדריה ושלוחותיה. כך גם בקהילת יחסי הקבוצות, יש מערכת של הסמכות לא פורמלית. הסמכות אלו מאפיינות אולי במיוחד את פעולת המסירה המוכרת לנו גם מתוך המסורת היהודית, כמו גם בצדדים מסויימים של מערכות אקדמיות..

שאלת המסירה של הפסיכואנליזה היתה טעונה מראשיתה שכן פרויד הסתכסך עם כמה מתלמידיו הבולטים. אלו נדחקו החוצה מהזרם הפסיכואנליטי מרכזי. פרויד עצמו היה מאוד מודע לרעיון המסירה. הוא הקים את הועדה הסודית במתכונת הדומה לקבוצת עבודה (שיירקסקי) וכדי להבהיר כנראה גם לעצמו וגם לתלמידיו, ממשיכי דרכו את רעיון ההמשכיות וחזון בניית תנועה פסיכואנליטית רחבה ובינלאומית. בתחילה הוא העניק טבעות חותם לבולטים מבין תלמידיו -כך למדנו מתערוכה שנערכה במוזיאון ישאל לפני מספר שנים תחת השם "פרויד שר הטבעות" (וילהלם מ. עורך). השאלה של המסירה בפסיכואנליזה המשיכה וממשיכה עד היום. היה זה למשל גם בוויכוח בשאלת האפשרות לעריכת אנליזה ע"י מי שאינם רופאים. (פרויד), שאלה שחילקה את הפסיכואנליזה בארה"ב. גם בארץ השאלה של מיהו אנליטיקאי מדופלם שיש לו הכרה מה-IPA, עמדה ועודנה מבחינה בין אנליטיקאים בישראל. עדיין לא התפתחה הדדיות מלאה בין אנליטיקאים, ממכון תל אביב לפסיכואנליזה בת זמננו לבין האנליטיקאים מהחברה הפסיכואנליטית. אנליטיקאים מהחברה הקודמים בזמן ובמסורת ושואבים את שורשיהם מתלמידו של פרויד, אייטינגטון – חבר הועדה הסודית, יכולים להכשיר את הראשונים, הצעירים אך לא להיפך. אסימטריה זו יש להעריך חודרת בהשפעתה גם לשורות אפק, אף שאינה מדוברת.

בעוד שבפסיכואנליזה יש מודל הכשרה מוסדר המאפשר להכיל את בניית הסמכויות וההיררכיה המקצועית בתוך הקהילה של הפסיכואנליטיקאים, הרי שלא בטוח שכך הדבר באפק. הטענה שלי שבהיעדר תהליך הכשרה מוגדר הרי שיש חשש שהפגיעות, תחושת אי הודאות לגבי ערך ושאלות של הכרה מסתבכות. המודל היחידי דרכו ניתן אולי לבצע מדרוג והבניה של ערך, ניסיון ויוקרה שיש בהם מרכיב של למידה הוא דרך מספר הפעמים שחבר אפק השתתף כיועץ בסדנה וגם בשאלה באילו תפקידים. מנהלן, יועץ בקבוצה קטנה, יועץ בקבוצה הגדולה ומשנה או מנהל סדנה. זו פחות או יותר ההיררכיה הסמויה. יש מי שמוכרים כמי שלמדו פחות או יותר, או שאולי הלימוד שלהם בתוכנית ההכשרה לייעוץ ארגוני נותנת להם גושפנקא, היותם מטפלים או מסיימי הכשרה פסיכואנליטית או פסיכואנליטית קבוצתית. יש להניח שגם תואר אקדמי ודוקטורט יש לו משקל מסוים במדרוג המקצועי הבלתי כתוב אולם כל אלו משאירים מצב של אי ודאות מובנית שתוצאתה פגיעות.

ההערכה וההשערה שלי הי שפגיעות זו הולכת וגוברת ככול שמדובר בחברים הרחוקים בזמן מהאבות והאימהות המייסדים, בני הדור הראשון והשני באפק. ההורים שיינקו את סמכותם מאריק מילר בכבודו ובעצמו, גורדון לורנס ואחרים, המזוהים עם האושיות של עולם יחסי הקבוצות. כך אולי יש מסמנים נוספים כמו השתתפות בקבוצת הכשרה בכנס, ייעוץ בחו"ל או השתתפות בסדנת לסטר, שמפאת העלות שלה, דומני שהתרחקה מאוד במעשה ובתודעה של חברי אפק בעשור האחרון. בצימאון של אפק לחברים חדשים הוא פותח את שורותיו למי שהשתתפו בסדנאות בסוד שיח ויישומים אחרים של עולם יחסי הקבוצות, אולם בכך הוא במובן מסוים מוסיף לדרדר את שאלת המודל הבלתי כתוב של בניית סמכות מקצועית באפק, שכן בעיקר אינו מתמודד איתה.

מסכת אבות במשנה מגדירה למעשה את מודל המסירה המקובל ביהדות בהעברת התורה, ולימוד התורה מדור לדור. העברה המבוססת על יחסי אסימטריה והדדיות בין הרב לתלמיד, וכיום לפחות בתנועה הרפורמית שאני חלק ממנה, גם בין רבה לתלמידתה ובכל הווריאציות המגדריות האחרות. מסכת אבות נפתחת (פ' א', א'): "משה קיבל תורה מסיני, ומסרה ליהושע, ויהושע לזקנים, וזקנים לנביאים ונביאים מסרוה לאנשי כנסת גדולה, והם היו אומרים שלושה דברים: היו מתונים בדין, העמידו תלמידים הרבה ועשו סייג לתורה". הרעיון העומד לדעתי ביסוד מודל ההכשרה הזה אומר שעשיית הסייג לתורה מגדיר מעין קוריקולום, גבול שרק על פיו ניתן לתלמידים להגדיר את הידע שלהם. מדובר במודל המכוון להיות לא גרנדיוזי – ז"א לא תחת המשאלה לדעת את התורה כולה. הוא מחייב את הבכירים ללמד אך לא מתוך עמדה שיפוטית מוגזמת. משנה ב' מעמידה את ההכשרה בהקשר חיים רחב יותר. "הוא היה אומר, על שלושה דברים העולם עומד, על התורה, על העבודה ועל גמילות חסדים". ובמשנה הבאה (ג): הוא היה אומר, אל תהיו כעבדים המשמשין את הרב על מנת לקבל פרס, אלא הוו כעבדים המשמשין את הרב שלא על מנת לקבל פרס, ויהי מורא השמים עליכם". גם פסוקים אלו ממשיכים את הרעיון האנטי נרקיסיסטי ואומניפוטנטי של דע את הכל. הפרס על הלימוד הוא הידע עצמו ולא הכרה מסמכות ישירה. תהליך ההתהוות של התלמיד בתפקידו כתלמיד, מבוסס על קבלת חוק השמים (החוק / חוק האב הקדמון) ולא משוב חיובי כזה או אחר מהמדריך, המטפל, המורה או מנהל הסדנה שלך.

המודל הזה כולל בתוכו עוד כמה תובנות חשובות ביחסים הבין-דוריים של ההכשרה ובכלל. למשל במשנה ו': "יהושע בן פרחיה אומר, עשה לך רב, וקנה לך חבר, והוי דן את כל האדם לכף זכות." אפשר לקרוא את הפסוק הזה כהוראות חלקיות אבל גם כהוראה אחת. הוראה שמשמעותה מטילה אחריות על התלמיד בבחירת הרב ובבניית יחסים שיש בהם גם היררכיה וגם הדדיות. החובה לא להיות שיפוטי חלה גם היא באופן הדדי, הן לגבי ההוראה, והן מעבר לה – שכן ה' הידיעה אומר את "כל האדם" מכוונת לקבלת החסר, החלקיות והיעדר השלמות כמכוונים לכולם. מדובר בהוראה לצניעות מהתלמיד לרב ולהיפך, וגם זהירות ומתינות שיפוטית והערכתית ביחס לכל האחרים יהיו אשר יהיו.

השאלה מי שמך? בה פתחנו נוגעת ישירות בשאלת ההבניה החברתית של הסמכות. תפיסת תהליך המסירה הולכת ונהיית מורכבת ולאט לאט יש בתוכה גם הבדלים וסתירות וגם איני מתיימר להכירה על בוריה וגם לא פחות מכך. אולם אפשר לראות את רוח הדברים. בהמשכה של הדרך הייתה המחלוקת על ההלכה בין תלמידי בית הלל לתלמידי בית שמאי בשאלה מה תהייה ההלכה הקובעת? היו אלו תלמידי בית הלל שהכריעו. הכרעה זו המגדירה את הסמכות וההוראה של הלל כקובעת. דומה הדבר לימינו אנו, כאשר כל זרם בפסיכואנליזה מחליט מי הרב שלו, וההסמכה היא למעשה דו-כיוונית. חלקה מלמטה למעלה, ללמדנו עד כמה עמוקה התפיסה הדמוקרטית והשוויונית ביהדות כמו גם בפסיכואנליזה. כך אף שלכאורה פרויד התרחק מהיהודית במובן מסוים בלבד – המסורת של התנועה הפסיכואנליטית כוללת בתוכה, לפחות באופן חלקי, מסורת יהודית.

אולם בעוד שבתנועה הפסיכואנליטית כולה קיים מודל הכשרה, הרי שבאפק ואולי בכלל תנועת יחסי הקבוצות קרה משהו אחר. נראה כי הייתה התרחקות במובן מסוים מהפורמלי ובכך נוצר מודל "טבעי" שאולי פרוץ לכן יותר לעוצמות של העברה, השלכה ותסביך אדיפלי. אדיפלי במובן זה שבהיעדר הבניה לתוכנית הכשרה, הדור הבא ואולי הדורות הבאים יוצאים לדרכם הבלתי ידועה עם פגיעות מובנית. היעדר תוכנית כמוהו כהטלת מום של הדור הקודם בדור הבא, כפי שהורים היו אלו ששילחו את אדיפוס לשדה לאחר שהטילו מום ברגליו. אין שאלה מי התחיל בתסביך האדיפוס. האם היה זה ליוס שאנס את בנו של המלך? מעשה שבעקבותיו הגיע הקללה. התשוקה של המבוגר לצעיר יחד עם הרצון לפגוע בו נמצאת ביסודה של התרבות, תהליך שפרויד מתארו בטוטם וטאבו. הרעיון של הטלת המום ברגל מחזיר אותנו לבראשית (פרק ג טו) "וְאַתָּה תְּשׁוּפֶנּוּ עָקֵב" העונש של אלוהים לאדם, לחווה ולנחש כולל את התיאור של פגיעות האדם בעקב להכשת הנחש. העקרון של העקב כנקודת תורפה חוזר גם במיתוס של אכילס רק שם במובנו ההפוך של הניסיון של האם לשמור על ילדה ולחסום את הפגיעות שלו. לפי הסיפור, הנימפה תטיס, טבלה את בנה אכילס תוך שהיא אוחזת בעקבו בנהר הסטיקס בהיותו עולל, מכיוון שחששה שמא ייעשה ללוחם וימות בקרב. מהטבילה בנהר נעשה כל גופו של אכילס בלתי פגיע מלבד עקבו. כך, שוב אנו נחשפים לאי המושלמות האנושית שכן אכילס נהרג במלחמת טרויה מחץ שפגע בעקבו.

אז מה מייצגת הפגיעות של העקב? החיבור של האדם לקרקע ואיתו האפשרות לעקביות, התמדה והמשכיות. כך יתכן ומה משגדיר את ההמשכיות אינו רק הפריון אלא רעיון מופשט וסימלי שהינו מעבר להמשכיות הנובעת מפריון מיני ופיזי. למעשה הפגיעה בעקב או ברגל מייצגת את האספקט הסימלי בעיקרון ההעברה הבין-דורי. נאמר במסכת סנהדרין: "דאמר רב יוסי בר חוני: בכל אדם מתקנא, חוץ מבנו ותלמידו". (סנהדרין ק"ה ע"ב). אם נצרף לציטוט את עקרון השלילה של פרויד הרי שקיבלנו את הרעיון עד כמה אדם מתקנא בבנו ובתלמידו, מצב המחזיר אותנו למבחנו של אברהם בעקדת יצחק ברעיון הקרבת הבן כהוכחה של אברהם את קבלת סמכותו של אלוהים. גלגוליו הסמליים של רעיון זה, של הסירוס הסימלי, אפשר למצוא גם בטקס ברית המילה.

אני מקווה שאיני מחטיא בפשטנות או בקיצור יתר אך ברצוני היה להמחיש את המתך הבין-דורי משני כיווניו כקושי, אתגר ואני מקווה לא מחסום בהעברת מקל הידע, שרביט המלוכה, שרביט הניצוח והאצבע המורה (אצבע במגוון של אסוציאציות כולל זו המיועדת לסימון הטקסט בעת הקריאה בתורה, אצבע אלוהים, כללי האצבע, טבעית אצבע, ציור בא-צבע ועוד) במבחן המעבר בין הדורות. פורמליזציה של ההכשרה הינה דרך המסדירה את המתח שמובנה לתוך העברתו של הידע במישור הבין-דורי. יש למעשה שלוש צורות הסמכה עיקריות. המודל של הסמכה מלמעלה למטה הוא מודל ההסמכה לרבנות, מודל המומחיות, המבחן והגדה של הקוריקולום. מנגד קיים מבחן ההסמכה של האסכולה, או בית הספר לפיו התלמיד הוא זה שבוחר ומגדיר את הסמכות ואת הדרך ובצורתו הקיצונית יש לאמר נמצא מודל ההסמכה העצמית כמו אצל לאקאן וגם במידה רבה באפק. מודל ההסמכה השלישי הוא זה המבוסס על הסכמות. המודל הזה היה נהוג במשך שנים רבות ביהדות כאשר גדולי התורה היו שולחים את כתבי היד לקולגות בדרגות שונות ואלו היו כותבים הסכמות, בעיקר לפסקי הלכה שהיו מופיעות בראשית הספר. בדומה לביקורות מאנשים המוכרים כבר בשדה הידע, שאנו מוצאים כיום על כריכות אחוריות של ספרי עיון.

ומכאן חזרה לפגיעות. העונש על המשאלה לדעת כפי שראינו החל מבראשית הוא הספק, זה החותר בתוך עצמנו ביחד לשאלה; כמה אנחנו "שווים"? בעיני אחרים, אך קודם כל בעיני עצמנו. הדרך של הקהילה המקצועית לארגן את התחרות האפשרית, הפרועה, יש לאמר, היא להבנות תוכניות הכשרה. הכשרה מסדירה את היחסים בין הדורות ומגדירה מדרג של סמכות פורמלית, שאף שמשמעותה חלקית ויחסית, הרי יש בה משום הטוב או הרע במיעוטם. הכשרה מעניקה מומחיות שיש בה משום הבהרה של סולם התפתחות, אפשרות להגדרה מה אתי ומה לא וגם אפשרות להתמודד עם טעויות וכשלונות, בכך שהיא מגדרת אותם. למעשה כפי שראינו מפרקי אבות ההכשרה מאפשרת מנגנון חברתי של ביקורת לא דורסנית אלא עניינית. אפק ניסה לעשות זאת בראשית דרכו כארגון בתוכנית ההכשרה בייעוץ ארגוני בגישה פסיכואנליטית, אך זו, גורלה עלה במובן מסוים כגורלם של קין, ישמעאל ועשיו והיא התפתחה מאוד וזכתה ליוקרה משל עצמה, אך בה בעת, נשארה על הגבול אבל מבחוץ.

אולם משאפק, התרחקה מדור המייסדים שסמכותו הייתה בלתי מעורערת, ונהיתה קהילה של אנשי מקצוע נראה כי חסרה לנו מערכת או מנגנון, של הכרה הדדית, שיתופית ושוויונית. חסרה שיטה פורמלית יותר או פחות, או לפחות שקיפות פנימית שיכולה להסדיר את הפער בין השלכות פרועות, חיוביות ושליליות, האדרה מול הפחתת ערך, ביחס למקצועיות שבין החברים.

מקורות :

שיקיירסקי ·ד., הוועדה הסודית של פרויד: חקירה בעקבות תיאוריית הקבוצות של ביון. רסלינג, 2009.

תגובה אחת

  1. מאמר מרתק ומעניין גילעד. אני עסוק במשמעויות הפרקטיות של עובדה עם אתגגר הסמכות והפגיעות הנלווית שאתה מעלה במאמר. זה נושא מרכזי שנעסוק בו בתקופה הקרובה במסגרת הכנת תכנית עבודה 2025

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *