זיכרון שאבד, זיכרון שנמצא
חברים משוחחים על ועם ג'ודי
ליילה ג'מאל ומירי צדוק
והנה אנחנו זוכרים את ג'ודי. עדיין, גם שנתיים אחרי, מוזר לדבר כך על ג'ודי חברתנו, כזיכרון ולא כאדם חי, נושם ונוכח פיסית.
לכבוד קו אפק המתחדש, התבקשנו על ידי המערכת לייחד מקום לזכרה של ג'ודי חברתנו. נענינו ברצון. מותה של ג'ודי, חברה אישית יקרה, חברה נוכחת ומשפיעה באפק, עדיין לא נתפס, דורש ומבקש עבודה של היזכרות, חשיבה ועיכול.
ראינו לנכון ללכת בעקבות המאמר שפורסם בקו אפק לפני עשור, בגיליון מס. 12, דצמבר 2011. המאמר "זיכרון שאבד וזיכרון שנמצא" נראה כמו בת קול שנשלחה מן העבר והיא צולחת באורח פלא, נוגעת בהווה ואף שולחת אצבע אל העתיד. תוך קריאת המאמר, עולה ברוחנו ,באופן כמעט מוחשי, דמותה של ג'ודי, שואלת בחיוך אירוני: ולאיזה זיכרון הפכתי באפק? האם אלך לאיבוד או שאמצא? ואיזה סוג של תנועה מנטלית תתרחש סביב נוכחותי כזיכרון?
ג'ודי מצביעה במאמרה על היעדר הזיכרון בתחום יחסי הקבוצות, היעדר שמזמין תשומת לב, ומטרתה במאמר היא ליצור מרחב להתבוננות וחקירה על מקומו או היעדרו של זיכרון בארגונים. "להלן אבדוק את הרעיונות של מעט מידי זיכרון – משמע, שיבוש או הכחשה של העבר, ויותר מידי זיכרון, משמע, הווה שנטל העבר מכביד עליו, בהקשר של סדנאות יחסי קבוצות ושל קהילות העוסקות בתחום זה" (עמ' 7).
היעדר הזיכרון בארגונים קשור לציווי הידוע של ביון: "ללא זיכרון וללא תשוקה". לכאורה, על מנת שנוכל להתפנות לכאן ולעכשיו, אנחנו מצווים להשתחרר מהזיכרון של העבר ומהתשוקה אל העתיד. הרבה נכתב ונאמר על משמעות הדבר. כפי שג'ודי מציינת, ביון הבחין בין זיכרון כמאמץ מודע להיזכר לבין אבולוציה (evolution) – התהליך הספונטני של היזכרות המאפשר בריאת מחשבות חדשות.
ובכל זאת עולה השאלה מה מקום המאמץ המודע לזכור ומה מקומו של הזיכרון המודע בסדנאות יחסי קבוצות ובקהילת העוסקים ביחסי קבוצות (הכותרת המשנית של המאמר). האם הרצון לייצר ארגון זמני נוכח ובר קיימא תוקף את מקומו של הזיכרון ולא מאפשר הכרה ומקום מאורגן למסורת ולתרבות המתהווים בו? ג'ודי כותבת: "אפשר לטעון שזיכרון קבוצתי נוצר במהלך סדנת יחסי הקבוצות עצמה, ושהכרה בעבר, בזיכרון הקולקטיבי שמובא לתוך הסדנא, אולי תחבל בתהליך זה ובמובן זה – לאמץ את עמדתו של ביון. אולם בה בעת, להתעלם מזיכרון קולקטיבי אינו רק לפטור בלא כלום חלק מהתופעה המערכתית, אלא גם לשמר ולקיים את השבר שבין העבר לבין ההווה" (עמ' 12).
ברוח הצעתה של ג'ודי, ניסינו ליצור מרחב שיהיה בו מקום לזיכרון אך לא יצטמצם לאזכרה. רצינו ליצור מרחב של שיח בו מתקיימת זרימה בין העבר להווה ואף מתאפשרת חשיבה מחודשת על הרעיונות שהעלתה במאמר.
הגדרנו את המשימה שלנו כך:
לזכור את ג'ודי כחברה ועמיתה, להכיר בתרומתה לנושא מקומו של הזיכרון בהקשר יחסי קבוצות ולהמשיך לפתח ולהעמיק את החקירה בנושא.
בגיליון זה נציג שוב את המאמר (בעברית ובאנגלית), את התגובה של גבריאלה בראון שפורסמה בגיליון המקורי, וכן תגובה מעודכנת שתרמה לנו גבריאלה בראון לכבוד גיליון זה (לינק למאמר של ג'ודי ולתגובתה של גבריאלה בראון בהמשך).
נעזרנו בחידושים שקו אפק במהדורה דיגיטלית מציע, והנה לפניכם חמישה סרטונים של חמש שיחות. נפגשנו עם חנה מרדר, גבי בונויט, אבי נוטקביץ, לואיזה דיאנה ברונר ואילנה ליטוין לשוחח על ועם ג'ודי, תוך התייחסות למאמר שכתבה (המפגשים מצוינים לפי הסדר הכרונולוגי בו התקיימו. לינק לכל אחת מהשיחות בהמשך). כפי שתוכלו להתרשם, כל אחת מהשיחות כמו מושכת חוט מהמאמר, מגלגלת ומביאה אותו למחוז מסוים. חמש השיחות הן כמובן רק חלק קטן מהשיחות האפשריות שרצינו לקיים על ועם ג'ודי, ואנו מזמינות השלמה של שיחות נוספות.
החומרים המובאים כאן הם לפיכך פתיח בלבד לשיחה וחקירה מתמשכת עם ג'ודי בנושא הזיכרון בעולם יחסי קבוצות, באפק ובחברה, ועל ג'ודי כאדם החי שהייתה והזיכרונות שהותירה. אנו מזמינות כל אחת ואחד מכם לשתף אותנו בעוד שיחות, להגיב בתיבת התגובות בתחתית העמוד עם תגובה כתובה או מוקלטת לבחירתכם.
אנו, ליילה ואנוכי, יכולות להעיד על מסע מרתק ומעשיר בו נפגשנו רעיונית ורגשית עם חברתנו ג'ודי. אנחנו מקוות שחברי אפק נוספים יצטרפו וישתתפו במסע זה.
כותבים על ועם ג'ודי
שיחות מוקלטות על ועם ג׳ודי
אנו מזמינות כל אחת ואחד מכם לשתף אותנו בעוד שיחות, על ועם ג'ודי, בפן האישי וביחס לרעיונות במאמרים. תוכלו להגיב בתיבה בתחתית העמוד עם תגובה כתובה או לינק לשיחה מוקלטת (דוגמת לינק להקלטת זום או סרטון סלולרי), לבחירתכם