מגזין קו אפק
הרהורים בנושא גבולות - תיאוריה ויישומה
מאת גבי בונויט
מושג הגבול בפרדיגמה זאת מניח כמה הנחות יסוד:
1. שרטוט גבולות הארגון ומשאביו חיוני לחקירת הארגון ולחקירת היחסים וההתייחסויות בין הארגון לבין הסביבה הקרובה כמו גם הרחוקה, במרחב בו פועל הארגון.
2. סימון הגבולות חיוני לחקירת המשאבים של הארגון, בעיקר בתחומים של זמן, משימה ומרחב, אבל גם לגבי כלל המשאבים העומדים לרשותו של הארגון.
3. מעבר לגבול הידיעה והחקירה מצויות הטריטוריות החדשות. מובן אם כך שהלמידה מתוך ההתנסות כרוכה בשהייה באזור הגבול, ולעיתים בחצייתו אל תוך טריטוריות אלה, ושם ניתן לחקור את הקשר וההתייחסות בין הארגון לבין סביבתו.
4. הגבול אינו קו אלא מרחב, או אזור בעל תכונות של מרחב פוטנציאלי שבו ניתן לשהות, והוא כולל לפחות שני צדדים. בתור שכזה הוא מהווה מהות בעלת תכונות משל עצמה ולא רק קו התוחם בין שתי טריטוריות.
5. הסמכות מתמקמת לעיתים באזור הגבול ואחד מתפקידיה המרכזיים הוא לנהל את הגבולות השונים של המערכת.
ברצוני לטעון כמה טענות ביחס לתפיסה זאת של הגבול:
1. הגבול הינו מרחב המורכב משני צדדים לפחות. על מנת לחקור את הגבול חייבים לחצות אותו ולהכירו מכל צדדיו. לכן פריצת הגבול יכולה לנבוע ממניעים שונים, ולאו דווקא מרצון להתקיף את הסמכות ששרטטה אותו. למשל היא יכולה לנבוע מהצורך לאתגר את הסמכות ואת קביעתה לגבי טבעו ומיקומו של הגבול, או מתוך הדחף האנושי הטבעי לחקור טריטוריות חדשות ולאפשר למידה נוספת.
2. הגבול איננו חומה אטומה או איזור של בריקאדות בלתי עבירות שכל המנסה לפרוץ אותם מסתכן בחייו, אלא מרחב בעל תכונות אוסמוטיות המאפשר מעבר בררני לשני הכיוונים, כך שכל צד של הגבול משפיע על תכונותיו והתנהלותו של הצד האחר. הרי ברור שאנו נמצא בנפשנו עקבות של המציאות החיצונית, ואין ספק שמציאותנו הפנימית משפיעה על המציאות מסביבנו. במובן זה יש בגבול מרכיב אשלייתי, בכך שאנו מאמינים בקביעותו הנצחית וביכולתו לאטום ולחסום כל אובייקט לא רצוי. אגב, המילה 'גבול' מקורה במילה הערבית ג'בל – הר, שאמנם מפריד ותוחם תאי שטח אבל ניתן לעבור אותו, על אף שלעיתים אין הדבר קל.
3. הגבול הינו דינאמי ומשתנה כל הזמן ולכן גם חקירתו איננה מסתיימת לעולם.
4. תכונות הגבול תלויות בתרבות ובסובייקטיביות של אלה שיוצרים אותו ושל אלה שחוקרים אותו. לכן הגבול ייתפס על ידי גורמים שונים באופן שונה. אחד יראה את האספקט המגביל שלו, שני יראה את האספקט המכיל שלו ושלישי יסרב לקבל את הגבול כפי שנקבע. מה שייתפס על ידי אחד כ-ACTING OUT ייתפס על ידי השני כחקירה ולמידה. ומי צודק? ומה נכון? לכן בסיכומו של דבר הגבול הוא אוסף המשמעויות שמייחסים לו. במובן הזה הגבול הוא מקום המפגש בין ישויות אנושיות שמייחסות משמעויות שונות לטבעו של הגבול המשותף. מפגש זה, יחד עם התפיסות השונות, יוצרים איזור למידה המאפשר חקירה משותפת של טבעו ומשמעותו של הגבול, חקירה המתבצעת על ידי הסובייקטים הנמצאים משני צדדיו.
כדוגמא להבדלי תפיסה אלה אביא מקרה מסדנת יחסי קבוצות בלונדון בה השתתפתי לפני כשנה כאיש צוות. במסגרת תפקידי כראש קבוצת היועצים באירוע הארגוני בקשתי מאחד היועצים להביא לידיעת הקבוצות השונות השערת עבודה מסוימת. כשחזר היועץ דיווח שבאחת הטריטוריות היה פתק על הדלת שבו היה כתוב "נא לא להפריע" ולכן לא העביר את המסר לקבוצה זו. כששאלתיו למה לא דפק על הדלת במטרה לבדוק האם הפתק עדיין תקף, ענה לי שבתרבות שממנה בא לא נהוג לדפוק על הדלת במקרים כאלה. ברור שזהו מקרה מובהק שבו ההקשר התרבותי משפיע על תפיסת הגבול של הסובייקט, שהרי מי שחי בתרבות ממנה אני בא היה דופק על הדלת במקרה הטוב…
המסקנה מכך היא שהגבול הינו מפגש שבו הקצה שלי נפגש עם הקצה של האחר. קצות עצבי פוגשים את קצות עצביו של האחר. אלה אזורים בהם אנו חשופים יחסית ועל כן זהו מפגש טעון רגשית, שאנו חייבים להתייחס אליו "ברגישות ובנחישות", אחרת יהפוך למפגש אשר צבוע בצבעים חשדניים שאינם מאפשרים למידה.
5. תפיסת הגבול והגדרתו הינן תלויות תרבות ותפיסה חברתית. משתנים אלה משפיעים רבות על תפיסת הסמכות, מקומה וסוג הכוח שהיא מפעילה. התפיסה התיאורטית של יחסי קבוצות נבנתה לאחר מלחמת העולם השנייה והושפעה רבות מהאופן שבו נתפס מושג הסמכות בצבא, שהרי חלק ממניחי היסוד של תיאוריה זו שרתו כקצינים בצבא הבריטי. אתן דוגמא קטנה – יש דמיון רב בין תפיסת "חדר הצוות" ושולחן הצוות בחדר האוכל לבין התפיסה הצבאית שמפרידה בין חדר-אוכל-קצינים לבין חדר-אוכל-חיילים. ברור שמאז, בחלוף להם יותר מחמישים שנה, חל שינוי רב בתפיסה של הקשר בין סמכות ובין גבול. לכן לעיתים יש לי תחושה שחלק ממבנה הסדנה הוא יותר ריטואל שחוזר על עצמו מאשר מבנה שמאפשר למידה.
התחלתי את דברי בקשר בין הגבול לבין הלב. האם ניתן לומר שגבול נוקשה, קר ולא קשוב יוצר לב בעל איכויות דומות?
הגבול העבה
הגבול הדק
הגבול העבה הינו קו ברור שלא ניתן לחצות אותו. במובן הזה זהו מרחב שניתן לנוע לאורכו, אבל מי שחוצה אותו מפר את כללי ההתנהלות שנקבעו. זהו גבול שמדגיש את המשמעות המגבילה שלו. הדוגמא הבולטת לגבול כזה היא חוקי המדינה המבהירים מה מותר ומה אסור. בסוג גבול כזה מתקיימת חווית ה"לעומתיות" והבינאריות – משני צידי הגבול נמצאות שתי ישויות אשר מייצרות סתירה זאת לעומת זאת. מי שנמצא מעבר לגדר תמיד יהיה האחר שהוא לעומת עצמי והיותי. חוויה זאת יוצרת לעיתים קרובות קונפליקט סביב מקום, ה"לעומתיות" יוצרת חוויה שבה אם לי יש מקום אז כמעט בהכרח לשני אין מקום. זהו מרכיב מרכזי בחוויה הנרציסטית – האחר מהווה איום עלי ועל קיומי, ומתוך שכך גם מקומי מוטל בספק ונתון לסכנה. סוג כזה של גבול יוצר פיצול, אותו פיצול המתקיים בין זכאי לבין אשם, בין בן-ברית לבין אויב, בין נכון לבין לא נכון, ובין חיים ובין מוות. אינך יכול להיות חי ומת בעת ובעונה אחת ואינך יכול להיות זכאי ואשם בעת ובעונה אחת. "אתה או פה או שם תחליט!". כשהגבול העבה הופך להיות גבול דק נוצרת החרדה מכאוס והבלעות.
הגבול הדק איננו קו ברור והוא נתון לשינויים ולתנועה מתמדת המייצרת שני צדדים שהם זה ליד זה. מתוך אותה לידיות שני הצדדים דנים ומתבוננים במשותף בגבול שביניהם. באזור הגבול הדק אין צד שהוא "האחר". האחר איננו חיצוני, הוא פנימי. לעיתים יש להם, לשניים, "אחר" משותף, כמו למשל חקירת הלא מודע שהוא האחר הפנימי אצל כל אחד. זהו גבול ידידותי שאינו נמצא "על הקצה" אלא מהווה מרחב משותף לשיח ולדיאלוג. השפה (שפת השולחן, שפת הים) היא המרחב שבו קיים הגבול, מרחב בו מתקיים השיח באמצעות השפה המשותפת שהיא גם הגבול המשותף. שפה זאת מאפשרת תפיסה דיאלקטית של המציאות באזור הגבול. כשהגבול הדק הופך להיות גבול עבה נוצרים הפיצולים והפוזיציה הסכיזופרנואידית הופכת להיות מרכזית.
דוגמא לניסיון להפוך גבול עבה לגבול דק היא המרחב שיצרנו בסדנה הישראלית האחרונה, שנקרא "קבוצת יישום וסיום". יחידה זאת יצרה מרחב שאפשר לגעת פעם נוספת בחוויית חציית הגבולות מהסדנה הביתה. למעשה הייתה הזדמנות נוספת, לאחר מליאת הסיום, לאפשר למשתתפים להפוך "גבול עבה" ל"גבול דק", כך שמה שנחווה כ"לעומתי" יוכל אולי להחוות כ"לידי". לדעתי רק אחזקה והחזקה של שני האספקטים האלה של הגבול יוכלו לתת ביטוי לדבריו של המשורר האמריקאי רוברט פרוסט: "Good fences make good neighbors"
מקורות:
פון שאמיסו, א. הצל או המעשה המופלא בפטר שלמיל. עם עובד 1998
גורביץ', ז. על המקום. עם עובד 2007, (עמ' 184-223)
Bion, W.R. (1985) All My Sins Remembered: Another Part of a Life & the Other Side of Genius –family
letters. London; Karnac Books. 1991.
Harrison, T. (2000) Bion, Rickman, Foulkes and the Northfield Experiments: Advancing on a Different Front. London: Jessica Kingsley Publishers.
Mending Wall by Robert Frost